Amfion pro musica classica

Nuori Y-sukupolven kapellimestari Taavi Oramo korvaa Mario Venzagon Tapiola Sinfoniettan konsertissa

Kapellimestari Mario Venzago on perunut esiintymisensä Tapiola Sinfoniettassa 10.11. sairastumisensa takia. Hänen tilallaan konsertin johtaa uuden sukupolven monilahjakas kapellimestari Taavi Oramo. Ohjelmaan ei tule muutoksia. Konsertissa kuullaan muun muassa Lotta Wennäkosken uusi Susurrus-kitarakonsertto, jossa solistina on Petri Kumela, sekä Schönbergin suosittu jousiorkesteriteos Verklärte Nacht.

Taavi Oramo edustaa Y-sukupolven lahjakkaita muusikkoja, jotka tekevät yhtaikaisesti uraa monilla musiikin aloilla ja eri taiteenlajien edustajien kanssa. Oramo on valmistunut Sibelius-Akatemiasta klarinetistiksi 2015 ja opiskelee tällä hetkellä orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Atso Almilan johdolla.Elektronisen musiikin parissa hänen tunnetuimpia laboratorioitaan on Tölölab-improvisaatiokollektiivi. Oramo esiintyy aktiivisesti myös soolo- ja ensemblelaulajana ja hän on tuottanut lukuisia tapahtumia, kuten Eloa-festivaalit 2015-17.

1917-2017 -otsikkoa kantavassa konsertissa teosten ajallinen säde kattaa noin sata vuotta.  Arnold Schönbergin jousisekstetto Verklärte Nacht valmistui jo syksyllä 1899, mutta vuonna 1917 säveltäjä teki siitä jousiorkesterisovituksen, yhden hänen soitetuimmista teoksistaan. Noin sata vuotta myöhemmin Lotta Wennäkoski sävelsi kitarakonserton, joka sai nimen Susurrus. Nimi tarkoittaa kahinaa tai rahinaa.  ”Olen lähestynyt konserttoa sekä reippaan humoristisesti että vilpittömän lyyristäkin ilmaisua tavoitellen. Toisaalta olen halunnut sisällyttää konserttoon myös kauniina kimaltavia hetkiä sekä hiljaisuuden rajamaiden kuulostelua”, kertoo Wennäkoski. Lokakuussa 2017 kantaesityksensä saaneen kitarakonserton solistina on Petri Kumela. Toisenlaista aikajännettä edustaa Robert Schumannin sinfonia g-molli ”Zwickau”. Säveltäjä itse sai valmiiksi 1830-luvulla sinfonian kaksi ensimmäistä osaa, mutta kolmas ja neljäs osa jäivät luonnosasteelle. Kapellimestari Marc Andreae teki teoksesta vuonna 1972 kiitosta saaneen edition, jossa hän on muun muassa korjannut orkestraatiota ja täydentänyt toisen osan päätöstä.

Pe 10.11.2017 klo 19, Espoon kulttuurikeskus

”1917-2017”

Tapiola Sinfonietta
Taavi Oramo, kapellimestari
Petri Kumela, kitara

Robert Schumann: Sinfonia g-molli ”Zwickau”, Marc Andreaen loppuunsaattama
Lotta Wennäkoski: Kitarakonsertto ”Susurrus”
Arnold Schönberg: Kirkastettu yö op. 4b

Vastaa

Post Navigation