Amfion pro musica classica

Mikko Franck johtaa Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria 1.–2. huhtikuuta Järvenpäässä ja Helsingissä

Franck_web-760x793

100-vuotisjuhlavuottaan tänä keväänä viettävä Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri esiintyy Mikko Franckin johtamana Järvenpää-talossa 1. huhtikuuta sekä Helsingin Musiikkitalossa 2. huhtikuuta. Orkesterin ohjelmassa on suomalaista musiikkia: Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 5 Es-duuri op. 82  ja  Satu op. 9 sekä Uuno Klamin Tšeremissiläinen fantasia sellolle ja orkesterille.

– Franck toivoi ohjelmistoon nimenomaan Sibeliusta, koska hän ei ole johtanut kansallissäveltäjämme musiikkia Suomessa vuosikausiin. Lopulta ohjelmaan valikoitui Sibeliuksen Satu, joka on “yksinkertainen kuin kansanlaulu, synkkä kuin erämetsä ja loistokas kuin prinsessa ja puoli valtakuntaa”, kuten runoilija Elmer Diktonius sitä luonnehti. Konsertin päätteeksi kuullaan värisyttävä viides sinfonia, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin intendentti Anna Rombach kertoo.

Uuno Klamin fantasiassa sellosolistina esiintyy Inkeri Eirola (s. 1992). Eirola valittiin solistiksi Klamin teokseen koesoitolla 11 hakijan joukosta. Turusta kotoisin oleva nuori sellisti opiskelee tällä hetkellä Marko Ylösen johdolla Taideyliopiston Sibelius-Akatemian maisteriohjelmassa.

– Tšeremissiläinen fantasia on suomalaisen sellokirjallisuuden omaleimainen helmi, johon kansansävelmävaikutteet tuovat kiehtovaa tunnelmaa, Anna Rombach kuvailee.

Opiskelijoille järjestetään tällä kertaa harjoitusten ohessa myös yleisötyöpaja, jossa he saavat kehittää uusia ideoita orkesterin yleisötyöhön. Pajaa vetävät yleisötyön huippuammattilaiset Riitta Tikkanen, Satu Sopanen ja Tero Toivonen. Opiskelijoiden ideoimia yleisötyöinnovaatioita testataan käytännössä tulevien orkesteriperiodien ja -projektien yhteydessä.

Franckin johtama Kevätuhri oli menestys vuonna 2014.

Helmikuussa 2014 Mikko Franck johti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria Sibafestin päätöskonsertissa, joka huipentui Igor Stravinskin Kevätuhrin mieleenpainuvaan esitykseen.

Franck aloitti Ranskan radion sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana syyskuussa 2015. Aiemmin hän toimi Suomen Kansallisoopperan ja Belgian kansallisorkesterin taiteellisena johtajana. Vierailevana kapellimestarina hän on johtanut muun muassa Berliinin, New Yorkin, Los Angelesin ja Lontoon filharmonikkoja sekä Chicagon ja San Franciscon sinfoniaorkestereita. Franck opiskeli viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, New Yorkissa ja Israelissa. Kapellimestariopintonsa hän aloitti 1995 ensin yksityisesti Jorma Panulan ohjauksessa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa.

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, joht. Mikko Franck

Pe 1.4. klo 19.00 Sibelius-sali, Järvenpää-talo, Hallintokatu 4, Järvenpää

Jean Sibelius: Satu op. 9
Uuno Klami: Tšeremissiläinen fantasia sellolle ja orkesterille
Jean Sibelius: Sinfonia nro 5 Es-duuri op. 82

Vastaa

Post Navigation