Amfion pro musica classica

Mikkelin kaupunginorkesterin musiikillinen matka Bachista Pärtiin

Torstaina 4.5.2017 klo 19 Mikkelin kaupunginorkesterin konsertissa saadaan kuulla kaksi hyvin erilaista teosta kahdelle sooloviululle. Konserttimestarit Jari Valo Radion sinfoniaorkesterista ja Jyrki Lasonpalo Mikkelin kaupunginorkesterista esittävät aikakausiensa soitetuimmat kaksoiskonsertot, J. S. Bachin Kaksoisviulukonserton ja Arvo Pärtin Tabula rasan.

Virolainen Arvo Pärt on aikaamme tunnetuimpia nykysäveltäjiä, ja hänen suosionsa perustuu persoonalliseen, eräänlaiseksi minimalismiksi luokiteltavaan sävelkieleen, jonka säveltäjä kehitti 1970-luvulla. Konsertissa kuultava Tabula rasa (lat. tyhjä taulu) on eräs Pärtin kansainvälisistä läpimurtoteoksista. Teos on klassinen esimerkki säveltäjän kyvystä käyttää yksinkertaisia keinoja suggestiivisin tuloksin. Barokkityyliä edustava Bachin kaksoisviulukonsertto puolestaan on yksi säveltäjän kaikkein kuuluisimmista ja esitetyimmistä sävellyksistä.

Musiikillinen matka saksalaisesta Bachista virolaiseen Pärtiin sisältää myös Johan Sebastian Bachin pojan, Carl Philipp Emanuel Bachin sinfonian nro 3, ja toisena pohjoisen ulottuvuuden edustajana kuullaan Jean Sibeliuksen jousiorkesteriteos Presto.

Vierailevana solistina esiintyvä Jari Valo aloitti viulunsoiton pikkupelimannina kotikylänsä Kaustisen perinteikkäässä ympäristössä. Kuopion viulukilpailun vuonna 1985 voittanut Valo toimi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konserttimestarina sen perustamisesta lähtien vuoteen 1994, jolloin hän aloitti Radion sinfoniaorkesterin vuorottelevana 1. konserttimestarina. Valo työskentelee päätyönsä ohella solistina, pedagogina ja kamarimuusikkona sekä kotimaassa että ulkomailla.

Bachista Pärtiin -konsertti esitetään konserttimestari Jyrki Lasonpalon johdolla. Ennen Mikkelin kaupunginorkesterin konserttimestariksi siirtymistään syksyllä 2012 Lasonpalo toimi Turun filharmonisen orkesterin sekä Sinfonia Lahden vuorottelevana konserttimestarina. Hän on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona monilla merkittävillä kotimaisilla ja ulkomaisilla estradeilla sekä tehnyt kamarimusiikkilevytyksiä BIS-levymerkille.  Orkesterinjohtoa hän on opiskellut mm. Jorma Panulan ja Atso Almilan johdolla.

Vastaa

Post Navigation