Amfion pro musica classica

Martin Grubinger soittaa Ahon lyömäsoitinkonserton RSO:n solistina

2

Itävaltalainen lyömäsoitinvirtuoosi Martin Grubinger esiintyy RSO:n solistina 16.–17.11. Musiikkitalossa. Hän esittää Kalevi Ahon lyömäsoitinkonserton Sieidi, jonka saamenkielinen nimi tarkoittaa muinaista kulttipaikkaa. Konsertin johtaa RSO:n kapellimestarina debytoiva Gustavo Gimeno, jonka johdolla ohjelmassa on myös Charles Ivesin Central Park in the dark sekä Antonin Dvořákin 9. sinfonia. Konsertti 17.11. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla, saksalais-ranskalaisella ARTE-kanavalla, Yle Radio 1:ssä sekä verkossa yle.fi/rso.

Marraskuun kamarimusiikkikonsertissa 20.11. RSO:n konserttimestari Petri Aarnio, ykkösviulisti Pasi Eerikäinen ja pianisti Naoko Shibayama-Aarnio soittavat Moszkowskin, Prokofjevin ja Šostakovitšinteoksia.

Martin Grubinger tunnetaan niin monipuolisena taiteilijana, että hän on saanut lisänimen ”lyömäsoitinvelho”. Grubinger hallitsee niin klassiset konsertot ja sooloteokset kuin lyömäsoitinyhtyeensä Planet Ensemblen ohjelmiston.

Grubinger valittiin Leipzigin Gewandhaus -orkesterin nimikkotaiteilijaksi 2008. Samassa roolissa hän on sittemmin toiminut myös Camerata Salzburgissa, Kölnin ja Münchenin Filharmoniassa, Wienin Konzerthausissa ja Schleswig-Holstein musiikkijuhlilla. Grubinger on esiintynyt mm. Wienin ja Los Angelesin filharmonikkojen, Pittsburghin sinfoniaorkesterin ja BBC:n filharmonikkojen solistina. Monet nykysäveltäjät ovat säveltäneet hänelle teoksia. 2007 hän kantaesitti Avner Dormanin Frozen in Time ja seuraavana vuonna Friedrich Cerhan lyömäsoitinkonserton Wienin filharmonikkojen solistina. Lisäksi Grubinger on kantaesittänyt Tan Dunin ja Peter Eötvösin teoksia.

Valenciassa syntynyt Gustavo Gimeno on toiminut viime kaudesta lähtien Luxemburgin filharmonikkojen musiikillisena johtajana. Hänen kansainvälinen uransa alkoi Mariss Jansonsin apulaiskapellimestarina Amsterdamin Concertgewbouw-orkesterissa. Aiemmin hän oli avustanut myös Bernard Haitinkia ja Claudio Abbadoa. Kuluvalla kaudella hän vierailee johtamassa Bostonin ja Chicagon sinfoniaorkestereita, Wienin sinfonikkoja ja Japanin radion sinfoniaorkesteria. Tulossa on myös Brucknerin 1. sinfonian esitys Münchenin filharmonikkojen kanssa, Schumannin 1. sinfonia Concertgebouwn johtajana ja Mahlerin 1. sinfonia Lontoon Philharmonia-orkesterin kanssa.

16.-17.11. klo 19
Gustavo Gimeno, kapellimestari
Martin Grubinger, lyömäsoittimet
Charles Ives: Central Park in the dark
Kalevi Aho: Sieidi, lyömäsoittimille ja orkesterille
Antonin Dvořák: Sinfonia nro 9 “Uudesta maailmasta”

20.11. klo 15 Harjoitussali PAAVO             
Kamarimusiikkikonsertti 3
2 + 1 = ?
Petri Aarnio, taiteellinen suunnittelu ja viulu
Pasi Eerikäinen, viulu
Naoko Shibayama-Aarnio, piano
Moritz Moszkowski: Sarja kahdelle viululle ja pianolle
Sergei Prokofjev: Sonaatti kahdelle viululle
Dmitri Šostakovitš: Kolme duoa kahdelle viululle ja pianolle

Vastaa

Post Navigation