Amfion pro musica classica

Magnus Lindbergin ja Lotta Wennäkosken teosten kantaesitykset huipentavat RSO:n 90-vuotisjuhlat

Konserttikaudella 2017–2018 kolme oopperaa, kaksi festivaalia ja Euroopan kiertue

Radion sinfoniaorkesterin perustamisesta tulee syksyllä kuluneeksi 90 vuotta. 10-jäseninen Radio-orkesteri esiintyi ensimmäisen kerran 1.9.1927 Aleksanterinkatu 46:n studiossa, Helsingissä. 90-vuotiaan RSO:n ja 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Magnus Lindberg ja Lotta Wennäkoski ovat säveltäneet uudet teokset, jotka kantaesitetään itsenäisyyspäivänä. ”Magnus Lindberg on yli 30 vuotta ollut yksi RSO:n läheisimpiä yhteistyökumppaneita. Kraftin kantaesityksestä alkaen orkesteri on rakastanut hänen musiikkiaan ja tunnistaa sen herkimmätkin vivahteet. Lotta Wennäkoski on viimeaikaisten menestystensä siivittämänä noussut kotimaisten säveltäjien eturiviin”, kertoo ylikapellimestari Hannu Lintu. Juhlakauden ohjelmassa on ennätykselliset yhdeksän kantaesitystä, kolmen oopperan konserttiesitykset, kaksi festivaalia ja Euroopan kiertue.

90 vuotta suomalaisen musiikin menestystarinaa rakentamassa

1926 perustetun Yleisradion radio-ohjelmissa musiikin osuus oli suuri. Pian huomattiin, ettei materiaalitarpeeseen pystytty vastaamaan ilman omaa orkesteria ja niin kapellimestari Erkki Lingon kokoama Radio-orkesteri aloitti toimintansa 1927. Muutama vuosi myöhemmin aloitettiin myös julkinen konserttitoiminta ja sinfoniaorkesterin mitat RSO saavutti Paavo Berglundin ylikapellimestarikaudella 1960-luvulla. Vuonna 2017 RSO nauttii suosiosta niin konserttikävijöiden määrän kuin menestyneiden levytysten ja kiertueidenkin suhteen. Täyttöaste Musiikkitalon konserteissa oli viime vuonna 95 % ja verkossa sekä television äärellä konsertteja seurasi yli 1,4 miljoonaa katsojaa. Radiolähetyksien kuulijoita oli n. 100 000 lähetystä kohti. ”RSO:n asema koko Suomen orkesterina on vahvempi kuin koskaan. Konserttimme ovat kaikkien saavutettavissa ja Ylen sitoutuminen orkesterinsa toimintaan ja taiteelliseen kehitystyöhön on kansainvälisesti katsoen esimerkillistä”, kiittelee Hannu Lintu. Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivisen mukaan RSO on yhtiölle suuren ylpeyden aihe. ”Orkesterin panos on keskeinen Yleisradion kulttuuritehtävän toteuttamisessa. Tulevalla konserttikaudella RSO uudistaa toimintaansa oman festivaalinsa myötä ja vie huippuosaamistaan Euroopan keskeisille foorumeille Saksaan ja Espanjaan.”

Yhdeksän kantaesitystä

RSO on merkittävin kotimaisen ja ulkomaisen nykymusiikin tilaaja ja esittäjä. Ensimmäinen kantaesitetty teos oli Erkki Melartinin Divertimento 1928 ja sittemmin kantaesityksiä on soitettu lähes 500. Juhlakauden yhdeksästä kantaesityksestä kolme on orkesteriteoksia, joita ovat säveltäneet Magnus Lindberg, Olli Virtaperko ja Antti Auvinen. Lotta Wennäkosken uusi teos Uniin asti kuorolle ja orkesterille on Yleisradion ja Polyteknikkojen kuoron yhteistilaus. Lisäksi ohjelmassa on Matthew Whittallin pianokonsertto ja Perttu Haapasen huilukonsertto. Kamarimusiikkia kuullaan RSO:n omilta muusikoilta, Jukka Harjulta ja Jani Niinimäeltä sekä huhtikuussa orkesterin kanssa debytoivalta pianisti Conrad Taolta, joka kantaesittää omia pianokappaleitaan. Suomen ensiesityksiä ovat Sebastian Fagerlundin uusi orkesteriteos, Kaija Saariahon True Fire ja Jörg Widmannin Viola Concerto.

Kolme oopperaa ja 1900-luvun viulukonserttoja

RSO esittää juhlakaudellaan kolme oopperaa Hannu Linnun johdolla. Syyskauden avajaiskonserteissa kuullaan Bartókin Herttua Siniparran linna ja Beethoven-festivaalilla Fidelio. ”Oopperoiden konserttiesitykset ovat hyvä tapa rikastaa kauden muuten niin sinfonista ohjelmaa. Bartókin ja Beethovenin oopperoissa juuri orkesteri on tärkeä draaman käyttövoima”, kertoo Hannu Lintu.  Yle Draaman kanssa yhteistyössä toteutettavan Fidelion ohjauksen ja käsikirjoituksen on tehnyt Jussi Nikkilä, päärooleissa laulavat Johanna Rusanen-Kartano ja Russell Thomas ja puherooleissa nähdään Esko Salminen ja Kati Outinen. Helsingin juhlaviikkojen vierailulla RSO esittää Väinö Raition Prinsessa Cecilian, joka kuultiin viimeksi Suomen Kansallisoopperassa 1936. ”Cecilian konserttiesityksessä voimme uppoutua Raition visionääriseen musiikkiin ja pohtia, olisiko suomalainen oopperahistoria kirjoitettu toisin ilman toista maailmansotaa”, toteaa Lintu. Oopperoiden lisäksi RSO ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro esittävät Hannu Linnun johdolla Beethovenin Missa solemnisin. Juhlakauden ohjelmassa on myös keskeisiä viulukonserttoja 1900-luvulta. Brittenin konserton levytyksestä Gramophonella palkittu Vilde Frang soittaa samaisen konserton RSO:n solistina. Christian Tetzlaffin tulkitsemana kuullaan Bártokin konsertot ja Šostakovitšin 1. viulukonserton esittää Sergei Hatšatrjan. Suomen ensiesityksensä saa ruotsalaisen nykysäveltäjä Anders Hillborgin tuore toinen viulukonsertto, jonka solistina on Lisa Batiashvili.

Ensimmäinen RSO-festivaali

Ensimmäistä kertaa 10.–25.1.2018 pidettävä Beethoven-teemainen RSO-festivaali törmäyttää Beethovenin radikaaleja ratkaisuja niin barokki- kuin nykysäveltäjienkin teoksiin. Vanhan musiikin erikoistuntija Sir Roger Norrington johtaa Beethovenin 9. sinfonian, mutta myös Magnus Lindbergin teoksen Two Episodes. Oman aikansa radikaalina pidetyn ja juhlavuottaan viettävän Bernd Alois Zimmermannin orkesteriteoksia kuullaan Beethovenin 4. sinfonian ja 3. pianokonserton kanssa. Festivaalin vierailuorkesteri on Suomalainen Barokkiorkesteri, jonka solistina esiintyvät fortepianistit Aleksei Ljubimov ja Olga Pashenko. Kauden toinen festivaali on RSO:n muusikoiden suunnittelema kamarimusiikkiviikonloppu ”Aurinko nousee idästä”, jonka ohjelmassa on teoksia mm. Takemitsulta, Debussyltä ja Ungilta. Festivaalin lisäksi kamarimusiikkikonsertteja kuullaan kerran kuukaudessa Harjoitussali PAAVOssa.

Euroopan kiertue 2018

RSO tekee Euroopan kiertueen ylikapellimestari Hannu Linnun ja sellisti Sol Gabettan kanssa maaliskuussa 2018. Orkesteri esiintyy Berliinin Filharmoniassa, Kölnin Filharmoniassa, Münchenissä, Heidelbergissä, Madridissa ja Zaragozassa. Ohjelmassa on Martinůn, Stravinskyn, Tšaikovskin, Ruedan ja Sibeliuksen teoksia.

RSO on mukana Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa

RSO on valittu mukaan Kulttuurirahaston mittavaan Taidetestaajat-hankkeeseen, jossa 65 000 kahdeksasluokkalaista viedään erilaisiin taide-elämyksiin lukuvuonna 201718. RSO ja Hannu Lintu tarjoavat Taidetestaajille Sinfoniaorkesteri-tutuksi -konsertin, jossa yhden teoksen kautta tutustutaan mm. sointiin, orkestraatioon, sinfoniaorkesterin soittimiin ja harmoniaan. Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSOn ja RSO:n huippusuositut Piilometsän soitinsatukonsertit jatkuvat myös tulevalla kaudella.

Levylle Sibeliusta, Lindbergiä ja Bartókia

RSO:n, Hannu Linnun ja levy-yhtiö Ondinen menestyksekäs yhteistyö jatkuu edelleen tiiviinä. Tulevan kauden julkaisuja ovat mm. Sibeliuksen Tapiola ja Satu sekä Lindbergin viulukonsertto ja uusi orkesteriteos. Niin ikään julkaistaan Bartókin viulukonserttojen taltiointi Christian Tetzlaffin kanssa ja Olli Mustosen kanssa tehty Prokofjevin pianokonserttojen kokonaislevytyksen viimeinen osa. Sebastian Fagerlundin teoksien levytys ilmestyy BIS-levy-yhtiön kustantamana.

RSO Musiikkitalossa -ohjelma uudistuu

RSO Musiikkitalossa -ohjelma nähdään uudistumisensa myötä Yle Teemalla sunnuntaisin ja syksystä alkaen uusintana lauantaisin Yle TV 1:ssä. Ohjelmassa esitetään yksittäisiä teoksia tai osia konserteista. Osa taltioinneista on myyty myös kansainväliseen levitykseen ARTE Concert -verkkopalveluun. Kaikki RSO:n kausisarjoihin kuuluvat konsertit lähetetään suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Vastaa

Post Navigation