Amfion pro musica classica

Musiikista viis

Etusivu Foorumit Jutut Musiikista viis

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #18125
  Pubiruusu
  Jäsen

  ”En ole vielä keneltäkään kuullut, että musiikin tunnilla joku olisi kokenut ammatillisen ahaa-elämyksen, joka olisi jatkunut lisäopinnoilla ja saanut täyttymyksen konserttisalissa.”

  Mulla oli tosi hyvä musaope koulussa. Toki siellä vedettiin kevyttäkin musiikkia, jopa enimmäkseen, mutta soitti meille myös jazzit ja stravinskyt. Ainakin minä koin nimenomaan ”ammatillisen ahaa-elämyksen” lukion musatunnilla, ja päädyin tekemisiin musiikin kanssa myös myöhemmässä elämässä.

  Muuten olen samaa mieltä jokseenkin koko kirjoituksesta! Tällasta herättelyä tarvitaan, kumpa teksti leviäisi laajemmallekin.

  #19026
  Koistinen
  Jäsen

  Kentän eli koluluaisten ja toisaalta musiikin opettajien näkeymykset eroavat kovasti toisistaan. SibAnkin MuKa-väki touhuaa kovasti siitä, miten erinomaista koulujen musiikiopetus on, varjelkaa sitä; eipä kun lisättään sitä. Monet koululaiset, etenkin musiikkiin ihan tosissaan suhtautuvat nuoret sen sijaan, ovat kovin kriittisiä koulun musiikin tunteja kohtaan, Jaanin tapaan. Hyvä juttu, siis tää kolumni on hyvä, autenttinen näkökulma.

  #19027
  Pedrosgonic
  Osallistuja

  Pop-maailmassa pitkäjänteisen työn korvaavat hyvä ulkonäkö ja räväkkä esiintyminen tv:n kykyjenetsintäohjelmassa.

  Jaani Länsiön ajattelukyky asettuu kyseenalaisen asenteellisuuden valoon tuon kommentin kautta. Mitenhän syvällisesti herra Länsiö tuntee pop-musiikkia? Kommentti on samaa tasoa sepporätyjen ”hyi saatana”-tyyppisten oopperakommenttien kanssa.

  Ja kuka hyötyy näiden jaanilänsiöiden ruikutuksista – ei ainakaan länsimainen taidemusiikki! Ja muutenkin on mielestäni vähä-älyistä ja säälittävää verrata vaikkapa AC/DCtä Mozartiin, sillä AC/DC tulee suhteuttaa rockin historiaan, ja Mozart länsimaisen taidemusiikin historiaan – vaikea tajuta?

  On tolkutonta energian hukkaamista vertailla ja arvottaa eri musiikinlajeja toistensa kanssa – vai kokeeko herra Länsiö tarvetta esim. metsäsienisalaatin ja suklaakakun keskinäiseen vertailuun.

  Eikä se rytmimusiikin soittaminen edes jossain elämänvaiheessa pahaa tekisi chopinistillekaan. Ja herää myös kysymys, mitä hyötyä on mesota jonkun Amfionin sivuilla lähtökohtaisesti samanmieliselle seurakunnalle – mitä muita kuin masturbatorisia vaikutuksia sellaisella voi olla?

  #19028
  Lauri Gröhn
  Osallistuja

  Museomusiiki vastaan standardoitu musiikki . . .

  #19029
  Pubiruusu
  Jäsen

  @Pedrosgonic:

  Varmaan Jaani Länsiö kärjisti, mutta herne nenässäsi näyttää suhteettoman suurelta.

  Länsimainen taidemusiikki hyötyy varmasti siitä että sitä nostetaan esiin enemmän nyt kun esim. Suomen valtamediat ovat sen sivuuttaneet. AC/DC:n ja Mozartin vertailu on oikeutettua monella tasolla, vaikka ne edustavatkin eri musiikinlajeja. Edellinen on yksinkertaisempaa ja meluisampaa, jälkimmäinen monikerroksisempaa ja rakenteellisesti kunnianhimoisempaa. Sillä ei ole mulle merkitystä, kummasta joku sattuu enemmän pitämään, riippuu käyttötarkoituksesta. Metsäsienisalaattia ja suklaakakkua voi myös vertailla samalla tavalla: niille on omat käyttötilanteensa. Länsiö kai kritisoi sitä että nyt syötetään vain yhtä ruokalajia – tässä tapauksessa hampurilaisia, ranskiksia ja kokista – joka musatunnilla. Se ei kauheasti innosta niitä, jotka on enempikin kiinnostuneita gastronomiasta.

  Ja sitten vielä tuo rytmimusiikin käsite! Rockmusiikki ei ainakaan ole sitä rytmimusiikkia jos sitä verrataan klassiseen musaan, jossa nimen omaan rytmin käsittelyllä elävöitetään ilmaisua. Rockissa ja popissa se tehtävä on varattu ihan muille ominaisuuksille.

  Päätoimittaja käyttää sitä kanavaa joka hänellä on, eli omaa julkaisuaan. Siksi oli luontevaa että Länsiö avautuu probleemasta ensimmäiseksi juuri Amfionissa. Aiemmin jo toivoinkin, että keskustelu leviäisi myös laajemmalle.

  #19030
  Koistinen
  Jäsen

  Näinhän siinä taas kävi. Kun on niin vaikea perustella näkemyksiään, aletaan sättiä. ”Sä et tajuu… mitä hyötyy… juntti… mutsis on.” Minusta kolumni oli oiva näkemys, yksi kokemus koetusta musiikinopetuksesta koulussa. Näitä kuuluu sieltä täältä. Epäilemättä tyytyväisiäkin on. Se hyöty tulee siitä, että jossain näitä asioita oikeasti miettivässä päässä kannettaisiin huolta siitä, miten koulujen musiikinopetus pitäisi järjestellä. Olkoon poppenpol siitä pitäville ihan sallittua ja kohottavaa, mutta ymmärsin kolumnin pointin osoittavan niihin, joille jokin muu musiikki on kohottavaa. Jos oksentelukeskustelun sekaan sallittaisi pari yritystä selkeisiin ajatuksiin, tarjoaisin ylimalkaan opettamisen ja oppimisen mekanismien ymmärtämistä myös musiikin opetuksessa. Kolumnistin kokemuksert ovat huonoja; jotain siitä voisi ottaa onkeensa musiikin opettaja.
  Poppisväki kokee vertailun aina mahdottomaksi. Kuika niin? Kääntääkseni Pedrosonicin näkemystä, kysynkin: eikö suppilovahveroa ja kärpässientä ruokasienenä voi vertailla keskenään. Toinen on varsin hyvä, toinen vähintäänkin kitkerä.
  Rytmimusiikin soittaminen voi olla ihan nastaa chopinistillekin. Toisin päin kokemus voi olla hyvin turhauttava, jopa ahdistava ja aiheuttaa pyrskähteleviä reaktioita.

  #19031
  elvibreu
  Osallistuja

  Tämä kolumni ”Musiikista viis” kommentteineen on niiin harvinaislaatuinen ja monella tapaa esimerkillinen, etten voi olla koskettamatta sitä – silkkihansikkain. Kirjoitan neljässä vaiheessa:

  A) ”kryptiseksi” alkudrinkiksi havaintoja ystäväni alle kouluikäisten lasten labyrinttipelistä
  B) alkupalaksi pohdin joitakin mahdollisia yleisiä syitä sille, miksi keskustelumme tuppaavat jäämään vääjäämättömästi pintavedessä räpiköinniksi – ja isot kalat kiittävät ja karkaavat
  C) pääruoaksi vastaan kommentoijille, laajemmin nimimerkille Pedrosgonic
  D) jälkiruokana kevyt katsaus alkuperäisen kolumnin ravintosisältöihin

  #19032
  Pubiruusu
  Jäsen

  Elvi hyvä, ota lääkkeesi ja harkitse vielä hetki.

  #19033
  elvibreu
  Osallistuja

  ”Elvi hyvä, ota lääkkeesi ja harkitse vielä hetki.”

  Juu, lääkitys kunnossa (frendit hankkivat mulle pillerejä huumorintajuttomuuteen – heitä ahdisti kun mua ei naurattanut tavatessamme ihmisiä, joiden pakkoliike oli vitsien kertominen).
  Ja kiitos, kehoituksesi harkita vielä hetki on linjassa aikomuksieni kanssa; tahmeiden käsitteellisten sekametelisoppien tasapainottava maustamisyritys ottanee tovin, viikko pari siihen menee.
  (Perhe-elämä ja ansiotyö vievät kaiken aikani. Loput annan taiteelle. Revi siitä vielä harkittu hetki ”pubiruusuille”. Eli tuplasti ajan ulkopuolella ollaan jo.)
  Esim. juuri nyt ennen nukahtamista perkasin suht’ heviä ***hotclassicalrockpopbepup*** -sekaannusta, missä kehityksen realiteetit tai taso- ja arvoerot koetaan epämukavina ja sotketaan jopa kysymyksiin ihmisarvosta.

  Lupaan katsoa myös vielä tarkemmin mitä Sinä olet ”syönyt”. Harkitummin siis.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.