Amfion pro musica classica

Kahden aikakauden viulukonsertot kohtaavat Tapiolassa

Anthony Marwood © Felix Van Dijk

Anthony Marwood © Felix Van Dijk

Tapiola Sinfoniettan vieraaksi saapuu perjantaina 1.4. englantilainen viulisti Anthony Marwood, joka toimii konsertissa sekä viulusolistina että orkesterin johtajana. Ohjelma lähestyy viulukonserttoja kahdesta eri näkökulmasta: Mozartin toinen viulukonsertto on klassismin ääntä puhtaimmillaan, kun taas latvialaisen nykysäveltäjän Pēteris Vasksin Distant Light -viulukonserttoa hallitsee vahva tunnelataus ja kirkas surumielisyys. Konsertissa kuullaan myös Mozartin “pariisilaisena” tunnettu sinfonia nro 31.

Tapiola Sinfoniettan debyyttinsä vuonna 2014 tehnyt Anthony Marwood (s. 1979) on työskennellyt laaja-alaisesti sekä viulusolistina että viulisti-johtajana. Hänen yhteistyöorkestereihinsa lukeutuvat mm. St. Louisin ja BBC:n sinfoniaorkesterit, Academy of St Martin in the Fields, Australian kamariorkesteri ja Irlannin kamariorkesteri, jossa hän on toiminut myös taiteellisena johtajana. Viime vuosina häntä on kuultu solistina myös Los Angelesin, Bostonin ja Islannin sinfoniaorkesterissa sekä ORF Radio-Symphonieorchester Wienissä. Hiljattain hänet nimitettiin Kanadan Les Violons du Roy –kamariorkesterin taiteelliseksi partneriksi

Aikamme kansainvälisesti maineikkain ja esitetyin latvialainen nykysäveltäjä Pēteris Vasks (s.1946) tunnetaan emotionaalisesti voimakkaista ja monipuolisesti erilaisia tyylikeinoja luotaavista teoksistaan. Vasks yhdistää teoksissaan vanhahtavan, arkaaisen latvialaisen kansanmusiikin aineksia ja henkeä oman aikamme musiikin monenlaisiin tekniikoihin ja ilmaisukeinoihin. Viulukonsertto Distant Light (Kaukainen valo) valmistui 1997 Vasksin maanmiestä, viulun mestaria Gidon Kremeriä varten. Sävellystyön aikana Vasks luki Kremerin kirjaa ”Hetkiä lapsuudesta”, ja sen herättämät tunnelmat olivat yksi teoksen keskeisistä innoittajista.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) tunnettiin omana aikanaan myös loistavana viulistina. Säveltäjän viulukonsertot ovat valmistuneet vuonna 1775. Konserttojen kirjoitustyö kumpusi omakohtaisesta kosketuksesta soittimeen, mutta ei ole varmuutta, kirjoittiko Mozart ne alunperin itselleen vaiko jollekulle muulle. Mozartin 31. sinfonia tunnetaan nimellä “Pariisilainen”, sillä Mozart oleskeli Pariisissa noin puoli vuotta vuonna 1778, jolloin hänen 31. sinfoniansa valmistui.

Pe 1.4.2016 klo 19, Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali

DISTANT LIGHT 

Tapiola Sinfonietta
Anthony Marwood, viulisti-johtaja 

Mozart: Viulukonsertto nro 2
Mozart: Sinfonia nro 31
Vasks: Viulukonsertto “Distant Light”

Avoin kenraaliharjoitus pe 1.4.2016 klo 10.00-11.20, Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy

cid:image003.jpg@01D17A02.7A7953F0cid:image004.jpg@01D17A02.7A7953F0

Vastaa

Post Navigation