Amfion pro musica classica

HKO’lla Italia-teema kaudella 2019-2020

Helsingin kaupunginorkesterin kauden 2019-2020 ohjelmisto on julkaistu; sen punaisena lankana on italialainen ja Italiasta innoituksensa saanut musiikki, jonka soiva aikajana ulottuu barokista nykypäivään. Kauden 2019-2020 Italia-teeman säveltäjänimiä ovat mm. Ottorino Respighi, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Alfredo Casella, Luigi Nono, Francesco Filidei ja Francesca Verunelli. Konserttikauden aikana kantaesityksensä saavat Kaija Saariahon, Lotta Wennäkosken, Kimmo Hakolan ja Veli Kujalan teokset. Kontrabasisti-vokalisti Esperanza Spalding ja huilisti Claire Chase tulkitsevat Felipe Laralta yhdessä Los Angelesin filharmonikoiden kanssa tilatun sävellyksen, joka saa maailmankantaesityksensä Helsingissä.

Kaupunginorkesteria johtavat tulevalla kaudella mm. Gianandrea Noseda, Jane Glover, Antonello Manacorda, Donato Renzetti ja Simone YoungOdotettuja solistivieraita ovat mm. pianistit Elisabeth Leonskaja, Alexander Toradze, Nelson Freire ja Angela Hewitt, mezzosopraano Anne Sofie von Otter ja alttoviulisti Antoine Tamestit. Moni taiteilijavieraista esiintyy Musiikkitalossa myös kaksoisroolissa; säveltäjä-kapellimestareita ovat Thomas Adès, Péter Eötvös ja Olli Mustonen, johtaja-solisteja puolestaan Thomas Zehetmair ja Guy Braunstein.

Syyskauden avajaiskonsertti kuljettaa kuulijat Gesualdon madrigaalisävelistä Stravinskyn ja Sibeliuksen kautta Luciano Berion kahdeksalle lauluäänelle ja orkesterille säveltämään sinfoniaan. Solistina on brittiläinen EXAUDI-lauluyhtye, ja konsertin johtaa orkesterin ylikapellimestari Susanna Mälkki. Berion laulumusiikkia kuullaan syyskuussa lisää, kun mezzosopraano Nora Gubisch tulkitsee kansanlauluista inspiraationsa ammentaneen laulusarjan, kapellimestarina on Jukka-Pekka Saraste.

Kevätkauden kohokohtiin lukeutuu konserttiharvinaisuus, jossa kuullaan Hector Berliozin Fantastinen sinfonia sekä sen jatko-osaksi sävelletty Lélio, ou Le retour à la vie. Teoksia ei aiemmin ole kuultu maassamme säveltäjän tarkoittamana parina. Konsertin johtaa Klaus Mäkelä. Tulevan konserttikauden yhteistyö Mäkelän kanssa käynnistyy kuitenkin jo syksyllä, kun hän avaa ikkunan taiteilijan sisäiseen kamppailuun täysvenäläisellä ohjelmistolla, solistina on kiinalaissyntyinen bassobaritoni Shenyang.

Suomalaisen musiikin päivän yhteydessä joulukuun alussa Helsingin kaupunginorkesteri lähtee kotikaupunkikiertueelle ja konsertoi Vuotalossa sekä Kannelmäen kirkossa. Konsertit soitetaan ilman kapellimestaria, korostaen orkesterin kamarimusiikillisia ulottuvuuksia. Loppiaisen perinteisen elokuvakonsertin ohjelmassa on vuonna 1999 ensiesityksensä saanut Aki Kaurismäen ohjaama mykkäelokuva Juha. Anssi Tikanmäki laajentaa alkuperäismusiikkinsa esitystä varten kokonaiselle sinfoniaorkesterille.

HKO:n seuraava ulkomaanvierailu suuntautuu lokakuussa Belgiaan yhdessä Tero Saarinen Companyn kanssa. Konsertit Brysselissä ja Bruggessa ja tapahtumapäivä Brysselin BOZAR-kulttuurikeskuksessa kuuluvat Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kulttuuriohjelmaan. Kiertueen aikana HKO:n kausikonserttisarjassa vierailee Suomalainen barokkiorkesteri johtajanaan ja viulusolistinaan Georg Kallweit.

Suositut HKO Screen -verkkolähetykset tuovat konsertin kotisohvalle myös tulevalla kaudella. Kaupunginorkesterin tuottamia suoria konserttilähetyksiä voi seurata orkesterin verkkosivuilla. Vuoden aikana verkkoon striimataan kuusitoista konserttia.

Koko ohjelmisto: www.helsinginkaupunginorkesteri.fi

Vastaa

Post Navigation