Amfion pro musica classica

Helsinki Lied -kilpailu kokoaa Suomen lied-duot Helsinkiin lokakuussa 2018

Helsingin Konservatorion Säätiö järjestää toista kertaa valtakunnallisen Helsinki Lied -kilpailun 26.–28.10.2018. Helsinki Lied on Suomen ainoa lied-pareille tarkoitettu kilpailu. Kilpailu nostaa esille liediä elinvoimaisena klassisen musiikin taidemuotona ja tarjoaa kolmen vuoden välein katselmuksen liedin opiskelijoiden osaamisesta.

Helsinki Lied järjestetään Ruoholahdessa Helsingin Konservatorion akustiikaltaan erinomaisessa konserttisalissa.

– Olemme vahvasti klassisen musiikin oppilaitos, ja lied on klassisen laulumusiikin ydintä. Haluamme tarjota opiskelijoille, ammattilaisille ja lied-musiikin ystäville mahdollisuuden kokoontua nauttimaan vuoropuhelusta monella tasolla: laulajan ja pianistin, runouden ja musiikin, esiintyjien ja yleisön välillä, sanoo kilpailutoimikunnan puheenjohtaja, Helsingin Konservatorion rehtori Rea Warme-Korpinen.

Liedissä laulaja ja pianisti tulkitsevat yhdessä tasaveroisena parina lauluäänelle ja pianolle sävellettyä runoa.

– Olemme saaneet erinomaisen lied-asiantuntijoista koostuvan tuomariston arvioimaan kilpailijoita. Tuomariston puheenjohtajana toimii pianotaiteilija Tuija Hakkila. Muut jäsenet ovat pianotaiteilija Ralf Gothóni ja laulutaiteilijat Andreas Schmidt ja Mitsuko Shirai, kertoo kilpailukoordinaattori Soila Jaakkola.

Kilpailun säännöt on julkaistu Helsinki Liedin verkkosivuilla. Siellä julkaistaan myös tarkemmat ilmoittautumisohjeet alkuvuonna 2018.

Palkintoina jaetaan 19 000 euroa

Helsinki Liediin voivat osallistua suomalaisissa musiikkiopistossa, konservatoriossa, ammattikorkeakoulussa tai Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskelevat suomalaiset ja Suomessa asuvat tutkintoon tähtäävästi opiskelevat ulkomaalaiset. Osallistua voivat myös suomalaiset, jotka opiskelevat ulkomaisessa korkeakoulussa laulua tai pianonsoittoa.

Helsinki Liedissä on kaksi sarjaa: A-sarjassa kilpailevat 25-vuotiaat ja sitä vanhemmat ja B-sarjassa alle 25-vuotiaat. Palkintoina jaetaan yhteensä 19 000 euroa. A-sarjan voittajapari saa 6000 euroa ja B-sarjassa 4000 euroa. Palkituille voidaan tarjota myös konsertointimahdollisuuksia.

Vuonna 2015 A-sarjan voittivat Juho Punkeri ja Maritta Manner ja B-sarjan Aurora Marthens ja Elias Miettinen.

Kilpailijoilla vapautta suunnitella oma ohjelma

Helsinki Liedissä lied-parit voivat melko vapaasti suunnitella oman kilpailuohjelmansa. Molemmissa sarjoissa kilpailijat esittävät vähintään kaksi saksalaista liediä. A-sarjassa kilpailuohjelmaan tulee sisältyä myös vähintään yksi vuonna 1990 tai sen jälkeen sävelletty teos.

– Näin takaamme, että myös uusi musiikki on mukana liedin opiskelussa ja pääsee konserttilavoille. Kilpailu haastaa duot pohtimaan omia vahvuuksia ja suunnittelemaan konserttiohjelman, jota voi esittää yleisölle useammankin kerran, taustoittaa Helsingin Konservatoriossa liediä opettava Heikki Pellinen. Opiskelijoille on myös tärkeää saada palautetta tuomariston huippuammattilaisilta.

– Lied elää taidemuotona mahdottoman rikasta elämää – onhan se ihmisen omalla äänellä kerrottu tarina minulta sinulle. Sitä paitsi se on loistava tapa päästä sisälle kulttuurihistoriaan, myytteihin ja taruihin. Lied todellakin ansaitsee tulla tutkituksi ja tulkituksi, tiivistää Heikki Pellinen.

Vastaa

Post Navigation