Amfion pro musica classica

Helsingin kamarikuoro vierailee Belgiassa ja julkaisee uuden levyn

Helsingin kamarikuoron, maamme ainoan ammattilaiskamarikuoron kevätkausi huipentuu vierailuun ammattikuoroverkosto Tenson festivaalilla Belgiassa sekä uuden levyn julkistamiseen.

Lauantaina 13.5. HKK esittää Mechelenin Pyhän Rumboldin katedraalissa konserttikokonaisuuden In(ter)dependence, jossa kuullaan myös kauden toinen kantaesitys. Argentiinalaissyntyisen, nykyään Lontoossa vaikuttavan Alejandro Viñaon teos Fear käsittelee ensimmäistä maailmansotaa usealla eri kielellä. Fear on Helsingin kamarikuoron, Viron filharmonisen kamarikuoron, Eric Ericsons kammarkörin ja Accentus-kuoron yhteistilaus.

Belgian ensiesityksensä saa myös Sampo Haapamäen vaikuttava kokonaisuus Maailmamaa vuodelta 2010. Teos ei ole poliittinen kannanotto, mutta säveltäjää on kiehtonyt etenkin jännite kansallismielisyyden ja Maailmamaa-utopian suuntaan etenevän ”kansainvälisyysmielisyyden” välillä. Belgiassa HKK esittää lisäksi Jean Sibeliuksen klassikkoteoksen Rakastava. Kuoroa johtaa Nils Schweckendiek ja elektroniikasta vastaa Timo Kurkikangas.

Mechelen-vierailun jälkeen sama ohjelma Sibeliusta lukuun ottamatta kuullaan myös Helsingissä, Klang-konserttisarjassa maanantaina 29.5. Musiikkitalon Camerata-salissa.

Slaavilais-ortodoksista juhlaa
Kevätkauden viimeinen kamarikonsertti kuullaan Meilahden Tuomaankirkossa sunnuntaina 7.5. Sopraano Varvara Merras-Häyrynen avaa yhdessä pianisti Joel Papinojan kanssa ikkunoita slaavilais-ortodoksiseen kulttuuriin. Konsertissa kuullaan Sergei Rahmaninovin säveltämiä lauluja erityisesti hengellisistä teemoista inspiroituneiden venäläisrunoilijoiden teksteihin sekä Einojuhani Rautavaaran pianoteos Ikonit op. 6. Merras-Häyrysellä on läheinen suhde slaavilais-ortodoksiseen kulttuuriin sekä venäläisten sukujuuriensa että Uspenskin katedraalissa kirkkomuusikkona toimimisen myötä.

Bergman vihdoin levyllä
Kuusi vuotta työn alla ollut tuplalevy sisältäen Erik Bergmanin (1911–2006) kuoromusiikkia julkaistiin vihdoin 28.4. BIS-levymerkillä. Suomalaisen modernismin grand old man oli erikoistunut kuoromusiikkiin, ja tällä äänitteellä kuullaan ennen kaikkea kuoroteoksia, joita ei ole ennen julkaistu. Ohjelmisto antaa laajan kuvan säveltuotannosta joka kattaa yli 60 vuotta. Mukana on niin Bergmanin tulkintoja ruotsinkielisistä kansanlauluista kuin Petrarcan soneteista ja Kalevalasta. Kuoroa johtaa Nils Schweckendiek.

Vastaa

Post Navigation