Amfion pro musica classica

Gilmore-voittaja Piotr Anderszewski esiintyy RSO:n solistina

Piotr Anderszewski

Piotr Anderszewski

Yllättäväksi ja häkellyttäväksikin tulkitsijaksi kuvailtu pianisti Piotr Anderszewski soittaa Mozartin pianokonserton nro 24 RSO:n solistina 7.–8.2. Musiikkitalossa. Kapellimestari Lionel Bringuierin johdolla ohjelmassa on myös Esa-Pekka Salosen Helix sekä Nikolai Rimski-Korsakovin Scheherazade.

Konsertti 7.2. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena. Konsertti nähdään kahdessa osassa Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa 11.2. ja 18.2. ja uusintana Yle TV1:ssä 17.2. ja 24.2.

Puolalainen Piotr Anderszewski tunnetaan poikkeuksellisen itsekriittisenä ja tinkimättömänä taiteilijana. Hän on saavuttanut aseman yhtenä aikamme arvostetuimmista pianisteista ja sai 2002 pianisteille joka neljäs vuosi myönnettävän suuren Gilmore-palkinnon. Kuluvalla kaudella Anderszewskin ohjelmassa ovat esiintymiset mm. Wienin filharmonikkojen, Lontoon Philharmonia-orkesterin ja Hampurin Elbphilharmonie-orkesterin solistina. Soolokonsertteja hän pitää mm. Amsterdamin Concertgebouwssa ja Lontoon Barbicanissa.

Anderszewski on saanut levytyksistään lukuisin palkintoja ja tunnustuksia. Hänen Szymanowski-levynsä sai 2006 Grammophone-palkinnon parhaasta soitinmusiikin levystä. Hänen Schumann-levylleen myönnettiin 2011 Echo Klassik -palkinto ja 2012 kaksi BBC Music Magazinen palkintoa. Bachin Englantilaisten sarjojen levytys sai 2015 sekä Grammophone-palkinnon että Echo Klassik -palkinnon.

Ranskalainen Lionel Bringuier lukeutuu sukupolvensa kiinnostavimpiin kapellimestareihin. Hän aloitti syksyllä 2014 Zürichin Tonhalle-orkesterin ylikapellimestarina ja musiikillisena johtajana ja päättää kautensa kesällä 2018. Kuluvalla kaudella hän vierailee mm. Leipzigin Gewandhaus-orkesterin, Ruotsin radion sinfoniaorkesterin sekä Gulbenkian-sinfoniaorkesterin johtajana.

Bringuier toimi vuosina 2009–2012 Orquesta Sinfonica de Castilla y Leónin musiikillisena johtajana. Hän on johtanut mm. New Yorkin ja Münchenin filharmonikkoja, Chicagon sinfoniaorkesteria, Clevelandin orkesteria ja Philharmonia-orkesteria.

Vastaa

Post Navigation