Amfion pro musica classica

Erkki-Sven Tüürin Illuminatio-alttoviulukonserton Suomen ensiesitys Espoossa 18.5.

Tapiola Sinfoniettan kevätkauden päätöskonsertissa 18.5. kuullaan Suomen ensiesityksenä virolaisen Erkki-Sven Tüürin alttoviulukonsertto Illuminatio.  Solistina vierailee aikamme tunnetuimpiin alttoviulisteihin lukeutuva Lawrence Power. Kapellimestarina on Olari Elts, joka johtaa myös Henri Dutilleux´n ja Albert Rousselin värikylläiset teokset.

Erkki-Sven Tüür kertoo, että alttoviulukonserttoa Illuminatio (2008) voi ajatella ”pyhiinvaellusmatkana kohti ikuista valoa- […] Musiikki alkaa kasvaa kuin kasvi siemenestä. Solistin ja orkesterin suhde on jatkuvassa muutoksessa. Ne ruokkivat toinen toisiaan jatkuvasti uudistuvalla materiaalilla ja rakentavat intensiteetiltään vaihtelevia sointimaisemia ja rytmisiä tasoja.”

Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailijana toimiva kapellimestari Olari Elts on tehnyt pitkään yhteistyötä Erkki-Sven Tüürin kanssa ja levyttänyt hänen teoksiaan. Parhaillaan Elts valmistelee Tüürin Illuminatio-teoksen levytystä Lawrence Powerin ja Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Aikamme tunnetuimpiin alttoviulisteihin kuuluvalla Lawrence Powerilla on laaja uuden musiikin repertoaari, ja hän on kantaesittänyt useiden nykysäveltäjien hänelle omistamia teoksia. Power vierailee säännöllisesti solistina maailman tunnetuimmissa orkestereissa, näiden joukossa mm. Chicagon, Bostonin, Melbournen ja Adelaiden sinfoniaorkesterit, Kuninkaallinen Concertgebouw -orkesteri, Lontoon filharmoninen orkesteri ja Lontoon sinfoniaorkesteri. Vuodesta 2016 alkaen Power on toiminut Englantilaisen kamariorkesterin taiteellisena johtajana.

Tüürin Illuminatio-teoksen ohella konsertissa kuullaan 1900-luvulla sävellettyä ranskalaista musiikkia. Avausnumerona on Henri Dutilleux´n  Sérénade teoksesta Variations sur le nom de Marguerite Long, joka on viides osa vuonna 1956 esitetystä kahdeksan ranskalaissäveltäjän yhteisteoksesta.

Albert Rousselin tanssillinen ja sadunomainen orkesterisarja Hämähäkin pidot, op. 17 (1913) on sävelletty samannimiseen balettipantomiimiin, joka kertoo hyönteisten ja muiden pieneläinten maailmasta puutarhassa. Kyseessä on yksi Rousselin hienoimmista partituureista, jossa säveltäjä käyttää orkesteria hienostuneen rikkaasti. Henri Dutilleux’n musiikki balettiin Susi (Le Loup) on vuodelta  1953. Dutilleux on vastannut kaunottaren ja hirviön tarinaan musiikilla, joka on kenties suoraviivaisempaa kuin hänen muu tuotantonsa, mutta kuitenkin yksityiskohdissaan rikasta ja orkestraalisesti värikästä.  Puolen tunnin pituista balettia esitetään sekä kokonaisteoksena että siitä tehtyinä suppeampina valikoimina. Tässä konsertissa kuullaan Olari Eltsin kokoama versio.

To 18.5.2017 klo 19, Espoon kulttuurikeskus
KESÄN VALOA
Tapiola Sinfonietta
Olari Elts, kapellimestari
Lawrence Power, alttoviulu

Henri Dutilleux: Sérénade sur le nom de Marguerite Long
Erkki-Sven Tüür: Illuminatio, Suomen ensiesitys
Albert Roussel: Musiikkia balettipantomiimista Hämähäkin pidot, orkesterisarja op. 17
Henri Dutilleux: Musiikkia baletista Susi, koonnut Olari Elts

Vastaa

Post Navigation