Amfion pro musica classica

Edward Gardner debytoi RSO:n kapellimestarina

Englannin kansallisoopperan pitkäaikainen musiikillinen johtaja ja Bergenin filharmonikkojen nykyinen ylikapellimestari Edward Gardner johtaa Radion sinfoniaorkesteria 29.9. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on Maurice Ravelin Tombeau de Couperin Thomas Adès’n Three Studies from Couperin sekä Bernd Alois Zimmermannin kantaatti sellolle ja orkesterille, Canto di Speranza, jonka solistina soittaa Marko Ylönen. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n muusikot esittävät Ravelin jousikvarteton.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena. Konsertin alkupuoli esitetään Yle Teemalla 8.10. ja uusintana Yle TV1:ssä 14.10. Jälkipuoli nähdään Yle Teemalla 15.10. ja uusintana Yle TV1:ssä 21.10.

Gloucesterissa, Englannissa syntynyt Edward Gardner lauloi kuoroissa yli kaksikymmenvuotiaaksi asti. Kapellimestarin työt alkoivat kiinnostaa häntä vaikuttavien oopperakokemusten myötä. Gardner vierailee säännöllisesti New Yorkin Metropolitan-oopperassa, Chicagon lyyrisessä oopperassa, Milanon La Scalassa ja Lontoon Covent Gardenissa. Hän on johtanut mm. New Yorkin filharmonikoita, Chicagon ja Bostonin sinfoniaorkestereita, Leipzigin Gewandhaus-orkesteria ja Amsterdamin Concergebouw-orkesteria. Gardner työskentelee myös paljon nuorten muusikkojen kanssa New Yorkin Juilliard -musiikkikorkeakoulussa ja johtaa Britannian kansallista nuoriso-orkesteria, Lontoon Barbican keskuksen nuoriso-orkesteria ja Birminghamin sinfoniaorkesterin nuoriso-orkesteria. Gardner on palkittu Royal Philharmonic Societyn parhaan kapellimestarin palkinnolla 2008 ja oopperatyöstään Olivier-palkinnolla 2009. Vuonna 2012 Brittiläisen imperiumin ritarikunta myönsi Gardnerille OBE-arvon hänen musiikillisista ansioistaan.

Concert Artists Guild -kilpailun voittaja, Pohjoismaisten sellokilpailujen kakkonen sekä Moskovan Tšaikovski-kilpailun ja Turun sellokilpailun finalisti Marko Ylönen on yksi tunnetuimmista suomalaisista sellisteistä ja kamarimuusikoista. Hän on esiintynyt mm. Camerata Salzburgin, Englantilaisen kamariorkesterin ja Prahan kamariorkesterin solistina. Soolokonsertteja Ylönen on pitänyt mm. New Yorkin Carnegie Hall’ssa ja Amsterdamin Concertgebouwssa. Kamarimusiikkia hän soittaa eri kokoonpanoissa kotimaisten muusikoiden lisäksi mm. sellisti Natalia Gutmanin, viulisti Gerhard Schulzin, sellisti Gary Hoffmanin ja pianisti Leif Ove Andsnesin kanssa. Ylönen toimii kamarimusiikin professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Vastaa

Post Navigation