Amfion pro musica classica

Barbara Hendricks tähdittää 10. kertaa vietettäviä Kauniaisten musiikkijuhlia

 

Barbara Hendricks

Barbara Hendricks

Barbara Hendricks, Mackenzie Melemed, Tölöläb ja CHANGEnsemble esiintyvät musiikkia ja tiedettä yhdistävällä Kauniaisten musiikkijuhlilla 25.10.–3.11., joka levittäytyy tänä vuonna myös Espooseen ja Helsinkiin. Festivaali tuo loka-marraskuun vaihteen pimeyteen kansainvälisten tähtien valoa, nuorten taiteilijoiden uunituoreita tulkintoja ja yhteisöllistä leiritulen lämpöä. Jan Söderblomin suunnitteleman ohjelman innoittajia on monia:

– Tutkimusmatkailijat ja visionäärit, uudisraivaajat ja filosofit, astronautit, unelmoijat, runoilijat ja säveltäjät, Söderblom luettelee. Teemaan Uusi maailma liittyviä mielleyhtymiä on toivottavasti yhtä monta kuin festivaalilla kävijöitä

Festivaalin suursatsaus on hyväntahdon lähettilään Barbara Hendricksin (s. 1948) ja hänen blues-ensemblensä konsertti Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa. Konsertissa legendaarinen sopraano palaa lapsuutensa Amerikkaan, blues- ja gospelsävelmien äärelle:

– Bluesissa kaikki inhimilliset tunteet ovat läsnä: ilo, kärsimys, pelko ja toivo. Blues syntyi plantaaseilla Mississipin sydämessä. Se kertoo orjien elämästä: sorrosta, väkivallasta ja segregationististen lakien epäoikeudenmukaisuudesta. Mutta kuulen bluesia kaikkien suurten säveltäjien musiikissa, Mozartista Debussyyn, Mahlerista Ellingtoniin, Hendricks kertoo.

Kauniaisten ylpeyden aihe, kamarimusiikille erinomaisesti soveltuva Uusi Paviljonki on musiikkijuhlien päänäyttämö ja vain 20 minuutin junamatkan päässä Helsingistä.

Maj Lind -kilpailun voittajan, Mackenzie Melemedin soolokonsertti avaa festivaalin yhdysvaltalaissäveltäjien ja sinne emigroituneiden Rachmaninovin ja Stravinskyn teoksilla. Taavi Oramon ambient-elektroninen Tölöläb tutkii konsertissaan yhdysvaltalaisen kulttuurin vaikutuksia yhdessä VJ Sellekhanksin ja kirjailija Juha Itkosen kanssa. Tuuli Lindebergin ja Jutta Seppisen perustama  monitaideryhmä CHANGEnsemble debytoi avantgardistisen huumorin ja virtuositeetin sävyttämän Georges Aperghiksen musiikin parissa.

Festivaalin nimikkoyhtyeen Grani-kvartetin (Jan Söderblom, Anna-Liisa Bezrodny, Lilli Maijala, Jan-Erik Gustafsson) ohjelmassa on teoksia Mazzolilta, Reichilta, Cagelta ja Korngoldilta. Kovassa nosteessa olevan yhdysvaltalaissäveltäjä Mazzolin musiikkia kuullaan enemmän myös Grani-kvartetin vierailulla Helsingin kaupunginorkesterin Kohtamisia-klubilla Musiikkitalolla.

Musiikkijuhlien tämän vuoden residenssiyhtye Seele-kvartetti esiintyy kolmessa konsertissa omalla ohjelmistollaan sekä yhdessä Mackenzie Melemedin ja baritoni Jorma Hynnisen kanssa.

Koko perheen Kyläpäivä-tapahtumassa esiintyvät Siljamari Heikinheimon ja Salla Pynssin hahmot Molli-kissa ja Duuri-hiiri. Lisäksi kuullaan kulttuurineuvos Clara Palmgrenin tarinoita ja kokoonnutaan kuin leiritulen äärelle yhteislaulamaan Johanna Almarkin emännöimästä Kylä maailmassa -konsertissa. J&J Band tuo elokuvasävelin Hollywoodin Kauniaisiin

Tieteellisten seurain valtuuskunnan ja Kauniaisten musiikkijuhlien yhteistyö jatkuu. Tiedeohjelma sisältää niin perinteisiä luentoja kuin vapaampia keskustelutilaisuuksia. Puhujia ovat kosmologi Syksy Räsänen, historioitsija Lauri Tähtinen, psykologi Julia Korkman, kirjailija Juha Itkonen sekä toimittaja Laura Saarikoski.

Vastaa

Post Navigation