Amfion pro musica classica

Avautumisia – Korvat auki 40 -vuotta

40-vuotta täyttävä Korvat auki -yhdistys juhlii merkkivuottaan kunninahimoisilla yhteistyöhankkeilla.

Avautumisia-tapahtumasarja käynnistyy elokuussa 2017 yhdysvaltaisten mikrotonaalisuuseksperttien Johnny Reinhard (fagotti) ja Dan Auerbach (viulu) Helsingin-vierailulla. Minikiertueen säveltäjänimiä ovat mm. Alois Haba, Juhani Nuorvala, Johnny Reinhard, Anton Rovner ja Juhani Vesikkala.

128 säveltä oktaavissa käsittävän viritysjärjestelmän kehittämisestä tunnetun Reinhardin ja Auerbachin kolme konserttia tunnelmallisissa paikoissa – Vapaan Taiteen Tila (25.8.), Arkadia Bookshop (26.8.) ja Hietsun Paviljonki (28.8.) – valottavat mikrotonaalisen ja improvisoidun musiikin eri puolia. Improvisaatiopartnerina keikoilla toimii myös 2013 perustettu, muun muassa Flow, Musica Nova ja Sügisfest -festivaaleilta tuttu Korvat Auki Ensemble.

Lokakuun alussa ”Korvat” saa vieraakseen Kölnissä toimivan Ensemble Garagen, joka on kokenut näyttämöllisten ja multimediallisten keinojen hyödyntäjä.

Garagen kvintetti kantaesittää nuoren polven säveltäjien (Miika Hyytiäinen, Arshia Samsaminia, Niilo Tarnanen, Juhani Vesikkala) kokeellista musiikkiteatteria Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä sunnuntaina 8.10. Ennen esityksen alkua säveltäjät Lauri Supponen ja Riikka Talvitie ruotivat Anne Teikarin johdattamina aktivismia ja yhteisöllisyyttä säveltäjän työssä.

Syksyn avautumiset päättää Taideyliopiston Sibelius-Akatemian NYKY ensemblen konsertti Helsingin Musiikkitalon Camerata-salissa perjantaina 3.11. Intohimoiset ja taitavat nuoret muusikot esittävät uutta kamarimusiikkia intiimeille kokoonpanoille, säveltäjäniminä Kalle Autio, Sergio Castrillón, Nuño Fernandez Esquera, Michele Foresi, Aleksejs Pegusevs, Mioko Yokoyama, Itzam Zapata ja Sauli Zinovjev.

– Syyskauden Avautumisissa heijastuu 2010-luvun nuoren säveltäjäsukupolven kansainvälisyys, tinkimättömyys ja käytettyjen keinojen ekonomisuus, jopa intiimiys, itseironiaa unohtamatta, kuvailee Korvat auki -yhdistyksen puheenjohtaja Niilo Tarnanen, ja jatkaa: – Nuoret säveltäjät ovat yhä tietoisempia taiteellisten ratkaisujensa ulkotaiteellisista kytköksistä ja vaikutuksista. Taidemusiikkikaan ei voi olla sellainen eristäytynyt itseriittoinen saareke, kuin se on epätoivoisesti yrittänyt viime vuosikymmeninä olla.

Korvat auki -yhdistyksen 40-vuotisjuhlasarja Avautumisia jatkuu keväällä 2018. Voiko sinfoniettan uudelleenkuvitella happeningina? Miten luoda uutta musiikkia ilman perinteisen säveltäjänroolin kahleita? Miten teknologia ja kehollisuus kuuluvat, näkyvät tai tuntuvat musiikissa? Kevään ohjelma julkistetaan syksyllä 2017.

”Korvien” 40-vuotisjuhlakauteen kuuluu myös pop-up-tapahtumia, joten kannattaa pitää korvat auki kaupungilla liikkuessaan.

Avautumisia-tapahtumasarjaa ovat toistaiseksi tukeneet Helsingin kaupungin kulttuurikeskus sekä Musiikin Edistämissäätiö (MES).

25.8.2017, Vapaan Taiteen Tila, Helsinki, klo 19
Johnny & 128: Take One
Mikrotonaalisuutta ja improvisaatiota. Johnny Reinhard, fagotti (USA); Dan Auerbach, viulu (USA); Korvat Auki Ensemble. Nuorvala, Rovner (ke.), Vesikkala (ke.).

26.8.2017, Arkadia Bookshop, Helsinki, klo 16
Johnny & 128: Take Two
Mikrotonaalisuutta ja improvisaatiota. Johnny Reinhard, fagotti (USA); Dan Auerbach, viulu (USA); Korvat Auki Ensemble. Reinhard, Haba, ym.

28.8.2017, Hietsun Palviljongin Ateljee, Helsinki, klo 19
Johnny & 128: Take Three
Mikrotonaalisuutta ja improvisaatiota. Johnny Reinhard, fagotti (USA); Dan Auerbach, viulu (USA); Korvat Auki Ensemble. Reinhard, Thoegersen, ym.

8.10.2017, Ravintola Kapsäkki, Helsinki, klo 15
Säveltäjä, ajan kansalainen
Keskustelemassa Riikka Talvitie ja Lauri Supponen, vetäjänä Anne Teikari.

8.10.2017, Musiikkieatteri Kapsäkki, Helsinki, klo 17
Teatteria korville, musiikkia silmille
Uutta moniaistista taidetta. Ensemble Garage (Saksa). Hyytiäinen (ke.), Lorenz, Samsaminia (ke.), Tarnanen (ke.), Thobaben, Vesikkala (ke.).

3.11.2017, Camerata, Musiikkitalo, Helsinki, klo 19
Intiimi nykykamari
Hetki pienten kokoonpanojen parissa. NYKY ensemble (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia). Autio, Castrillón, Fernandez, Foresi, Pegusevs, Yokoyama, Zapata, Zinovjev.

Vastaa

Post Navigation