Amfion pro musica classica

Adventin ajan musiikkia 1400-luvun lopun Naantalista 1700-luvun alun Roomaan Ritarihuoneella

Tuuli Lindeberg (kuva Heikki Tuuli) ja Anna-Maaria Oramo (kuva Ville Paul Paasimaa)

Tuuli Lindeberg (kuva Heikki Tuuli) ja Anna-Maaria Oramo (kuva Ville Paul Paasimaa)

Suomalaisen barokkiorkesterin joulukausi käynnistyy 30.11. teemaan sopivasti eri aikakausien adventtimusiikkia sisältävällä konsertilla, joka vie kuulijat 1400-luvun lopun Naantalin birgittalaisluostarista keskiajan Espanjaan ja Englantiin, uskonpuhdistuksen ajan Saksaan ja lopulta Italian renessanssiin ja barokkiin saakka. Ritarihuoneen residenssisarjan syyskauden päättävän konsertin johtaa Anna-Maaria Oramo, joka soittaa myös cembaloa ja harvinaista clavisimbalumia. Solistina laulaa sopraano Tuuli Lindeberg. Konsertti kuullaan Helsingin lisäksi myös Tampereella 1.12.

1400-luvun musiikin osio alkaa Naantalin birgittalaisluostarissa käytössä olleella gregoriaanisella Ave maris stella -hymnillä, joka kuuluu Pyhän Birgitan kokoamaan Cantus sororum -kokoelmaan. Se liittyy muiden osion sävellysten tavoin Neitsyt Mariaan. Maria oli länsimaisen taiteen kuvatuin naishahmo aina 1700-luvulle saakka. Hän edusti eräänlaista arkkityyppiä ja ideaalia, jolle annettiin monenlaisia rooleja.

Seuraava osio 1500-luvun lopulla ilmestyneine Piae Cantiones -kokoelman lauluineen edustaa jo protestanttista aikaa, vaikka niistä on myös löydettävissä viittauksia muuhun eurooppalaiseen musiikkiin, mikä kertoo yleiseurooppalaisten vaikutteiden leviämisestä Pohjolaan saakka. Useat laulut lienevätkin jo ajalta ennen reformaatiota, vaikka niistä on sittemmin poistettu viittaukset katolisuuteen.

Venetsia oli 1600-luvulla länsimaisen musiikillisen sivistyksen kehto. Tyylin vaikutteet näkyvät niin saksalaisten Johann Rosenmüllerin ja Franz Tunderin kuin italialaisten Riccardo Rognonin, Giovanni Battista Bovicellin, Claudio Merulon ja Venetsian oman merkkisäveltäjän Claudio Monteverdin sävellyksissä. 

Konsertti päättyy jouluaaton illallisella vuonna 1700 Roomassa esitettyyn Alessandro Scarlattin joulukantaattiin. Jeesus-lapsen syntymän aihe on juhlaan sopiva ja läpi koko teoksen sävy elegantti, kepeä ja sopivasti affekteja liikuttava. Viimeinen osa sinetöi jouluun huipentuvan adventin tunnelman pastoraalisiin sävyihin.

Anna-Maaria Oramo ja Tuuli Lindeberg alustavat konsertin Ritarihuoneella kello 18–18.30.

Vastaa

Post Navigation