Amfion pro musica classica

Vastaa aiheeseen: Huippumuusikko kiikissä hömppään

Etusivu Foorumit Muut aiheet Huippumuusikko kiikissä hömppään Vastaa aiheeseen: Huippumuusikko kiikissä hömppään

#18453
rg
Jäsen

Koska minulle tuntematon suuruus hra Gröhn on vaivautunut hömppäilemään klassisen musiikin sivustolle, niin lienee muutama sana sallittu myös parjatulta kohteelta.

Ensiksi: Nimike New Age on minulle tuttu, sen sisältö ei.
Toiseksi: En ole nimimerkki Orpheus

Sitten suosittelisin Gröhnille perehtymistä viimeaikojen ydinfysiikan saavutuksiin ja siellä nimenomaan kvanttifysiikkaan, aaltoihin, ja niihin merkillisyyksiin, joissa todellisuuden tarkastelija tarkastelullaan muokkaa todellisuuden. Tämä on kai kiistatta avannut materialistisen fysiikan rajat. Fysiikan, joka on ihmismielessä kehittynyt 6000-vuotisen kulttuurimme viimeisinä muutamana satana vuotena 4 miljardia vuotta vanhalla taivaankappaleella, pallolla, joka aurinkonsa kanssa kiertää yhtenä sadoista miljardeista omassa linnunradassaan. Se mitä tulevien vuosisatojen ydinfysiikan saavutukset tuottanevat tullessaan mm. vapaan energian ja kylmäfuusion alueella on suurenmoista. Anteeksi hra skeptikko, mutta kritiikkinne asiaa koskevaa muutamaa lausettani kohtaan on naurettava; kylmäfuusiota tutkivat ”vakavat” tiedemiehet uhraavat siihen aikaansa ja suuria määrärahoja. Minä en sitä tutki. Skeptikoille yleensäkin: koettakaa seurata uusia saavutuksia, niin saatte ehkä tekin aavistuksen tulevaisuuden mahdollisuuksista, jotka vielä tänään tuntuvat kielletyiltä ihmeiltä.

Jo Nils Bohr sanoi: ”Jota kvanttiteoriaa ei shokeraa, ei ole ymmärtänyt siitä mitään.” Tai Einstein hauskasti: ”Kun jumala loi maailman, oli hänen pienin ongelmansa luoda se sellaiseksi, että me sen ymmärtäisimme.”

Ylläoleva kvarkkien dualismi; mahdolliset todellisuudet ja tarkastelun (ja kehityksen) kautta ”materialisoituva” todellisuus, on hyvin lähellä musiikin parissa tapahtuvia henkisiä ilmiöitä. (Tämän ymmärtämiseen tarvitaan tietenkin kehittynyttä musikaalisuutta ja itsensä harjoittamista, samoin kuin kvanttiteorian ymmärtämiseen älyä. Jälkimmäistä en väitä omaavani tarpeeksi).

Musikaalisuuden (joka on yksi ihmisen aisteista) eräs olennainen asia on äänten välisen sisäisen informaation tajuaminenn. Tämän tajunnan siirtämiskyvystä soivaksi todellisuudeksi on eräs muusikon kehitystie. Jos tarjolla olevaa informaatiota ei tajua, on asiasta yhtä turha keskustella kuin äänistä umpikuuron tai väreistä värisokean kanssa.

Maailman jo täydellisesti osaaville muillekin skeptikoille: Absoluttinen säveltaju (absoluuttinen sävelkorva) on musikaalinen kyky, josta ainakin kymmeniä vuosia sitten tehtiin”tieteellisiä” tutkielmia. Onkohan kyseisen ”korvan” olemassaolo skeptikoitten kieltämä? Sitähän ei näy. Vai tarjotaanko selitykseksi sävelkorkeusmuistia (mikä se sellainen olisi, monet korvan omaamista eivät ole perillä hertzeistä), joka ei sano äänten tunnistamisessa tapahtuvasta prosessista mitään. Valitettavasti tämänkin voi tietää vain kokemuksen kautta, absoluuttista korvaa ei opita oppikirjoja lukemalla. Skeptikoiden lupaama 10.000€:n palkkio selittämättömästä ilmiöstä kuuluisi jokaiselle suomalaisille ”absoluutille”. Heitä on kymmeniä. Satoja luulisin.

Lämpimin terveisin
Ralf Gothóni