Amfion pro musica classica

Vastaa aiheeseen: Mikä on asiaa?

Etusivu Foorumit Muut aiheet Mikä on asiaa? Vastaa aiheeseen: Mikä on asiaa?

#18315
Orfeus
Osallistuja

Ymmärrätääkö kukaan, miten LG jaksaa edelleen esiintyä täällä jonkinlaisena ylitenttaajana, vaikka hän ei itse vastaa mihinkään?

Voin vastata hänen kysymyksiinsä sitten, kun hän on ensin luetellut ne kolmesataa viritysjärjestelmää. Saman viritysjärjestelmän muunnelmia ei lasketa omiksi järjestelmiksi.

Kaikista sirkulaarisista viritysjärjestelmistä, jotka toteutetaan kvinteittäin etenemällä, voidaan vetää suorat paralleelit pythagoralaiseen viritysjärjestelmään. Koko temperointikäsitteistö (kommineen ja osakommineen) on sen suoraa perintöä; niin kuin on oikeastaan koko temperoinnin idea; koska se lähtee tarpeesta muunnella pythagoralaisen tai luonnonpuhtaan intonaation (just intonation) mukaan viritettyä asteikkoa moniäänisyyteen ja monisävellajisuuteen (modulaation mahdollistamiseen) edettäessä.

Bach-viritys on siinä määrin kiehtova asia, että siitä nyt voin yrittää jotakin sanoa yleisen kiinnostavuutensa vuoksi, en vastauksena LG:lle.

Bach käytti klaveerissaan neroviritystä, jonka kiinnostavin yksityiskohta ja ero nykykäyttöön vakiintuneeseen tasavireiseen insinööriviritykseen verrattuna on kolmen luonnonpuhtaan kvintin sisältyminen klaviatuuriin. Muut kvintit oli temperoitu joko 1/12- tai 2/12-osakomman verran tai yhden tai kahden sekunnissa kuultavan huojahduksen verran, tai jonkin muun keskenään puolittuvan osituksen verran. Täsmällistä, yksiselitteistä ja täysin varmaa tulkintaa ei ole olemassa. Bachin omakätinen temperointiohje on tutkittavissa ja tulkittavissa hänen Das Wohltemperirte Clavier I-kokoelman nimiösivulle kirjoittamastaan virityskiehkurasta.

Bradley Lehmanin nurinpäin luettu tulkinta asiasta on saavuttanut hyväksynnän ja käyttöaseman joissakin vanhanmusiikin piireissä, mutta lienee virheellinen, vaikka soi paremmin sekin, kuin tasavireinen yritelmä.
Lisätietoa osoitteesta: http://bach.tuning.googlepages.com/home

Bachia voi muuten soittaa vaikka traktorivirityksellä, jos jotakin aitoa sanottavaa on.
Sellaisia löytyy Suomesta ainakin Vammalan, Nurmon, Roismalan, Kovelon ja Someron traktorimuseoista.

Tetraktys!