Amfion pro musica classica

Harvinainen Brahms-kokonaisuus Espoossa 29.-30.9.

Pianisti Alexander Melnikov tunnetaan erinomaisista musiikillisista tulkinnoistaan ja poikkeuksellisista ohjelmistovalinnoistaan. Tapiola Sinfoniettalle Melnikov on suunnitellut kahden konsertin kokonaisuuden, joka esittelee monipuolisesti Johannes Brahmsin kamarimusiikkiteoksia (29.9.) ja myös hänen vaikuttavan ensimmäisen pianokonserttonsa (30.9.). Molemmissa konserteissa solistitehtävissä on Melnikovin ohella Tapiola Sinfoniettan muusikoita. Fantastinen Brahms -konsertin (30.9.) johtaa kapellimestari Olari Elts. 

Brahmsin kamarimusiikkia Sellosalissa 29.9. klo 19
Kaikista romantiikan ajan merkittävistä säveltäjistä juuri Johannes Brahms (1833-1897) paneutui menestyksekkäimmin kamarimusiikin säveltämiseen. Hän kirjoitti 24 kamarimusiikkiteosta. Brahmsin oma soitin piano on yhdistävänä tekijä 16 teoksessa. Sellosalissa kuullaan näistä kolme, joista kaksi  edustaa Brahmsin varhaiskauden tuotantoa.

G-duuri-sonaatti valmistui vuosina 1878-79. Tässä teoksessa pianolla ja viululla on tasavertainen kamarimusiikillinen parisuhde, jossa soittimet käyvät rikasta dialogia keskenään.

Vuolaan romanttinen, käyrätorven lämpimän soinnin värittämä Es-duuri-trio pianolle, viululle ja käyrätorvelle (1865) on yksi harvoista kamarimusiikkiteoksissta, joissa Brahms käytti puhaltimia. Teoksen ytimenä on hidas osa, riipaiseva surulaulu, jonka Brahms on ilmeisesti säveltänyt äitinsä muistolle.  Konsertin päättää Pianokvintetto, joka on täynnä monille Brahmsin nuoruudenkauden teoksille ominaista kuohuvaa ja kiihkeää ”Sturm und Drangia”.

Fantastinen Brahms Espoon kulttuurikeskuksessa 30.9. klo 19
Fantastinen Brahms -konsertissa 30.9. saadaan nauttia yhtälailla Alexander Melnikov soolonumerosta kuin tunteikkaasta c-molli-pianokvartetosta sekä konserttikokonaisuuden huipentavasta ensimmäisestä pianokonsertosta. Konsertti alkaa Alexander Melnikovin esittämällä sooloteoksella Seitsemän fantasiaa pianolle op. 116, jossa kuuluu Brahmsin myöhäiskauden tuotannolle ominainen hillitty surumielisyys. c-molli-pianokvarteton säveltämistä aloittaessaan (1856) Brahms oli tuskaisen rakastunut Robert Schumannin vaimoon  Claraan. Nämä tunnelmat tulevat esiin erityisesti kvartton ensiosassa, ja myös hidas osa hehkuu romanttisuutta. Lopullisen muotonsa teos sai vasta 1875. Kahden konsertin kokonaisuuden päättää Brahmsin upeasti rakentama Pianokonsertto nro 1 d-molli. Teos sai ensiesityksensä Hannoverissa 1859. Konserton sinfoninen mittakaava, jykevä avausosa , vaativa solistiosuus ja vaikuttava, requiem-sävyinen hidas osa  vahvistavat teoksen vaikuttavaa luonnetta, joka huipentuu finaalin sävelistä kohoavaan positiiviseen energiaan.


Pianisti Alexander Melnikov esiintyy säännöllisesti tunnettujen orkestereiden solistina, näiden joukossa Kuninkaallinen Concertgebouw-orkesteri, BBC:n filharmoninen orkesteri, Philadelphian orkesteri, NDR-sinfoniaorkesteri, Venäjän kansallisorkesteri ja Tokion filharmonikot. Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina hän on työskennellyt syksystä 2014 alkaen. Myös kamarimusiikki on Melnikoville tärkeää. Hänen levytyksensä ovat saaneet useita kansainvälisiä palkintoja, muun muassa Gramophone-palkinnon Beethovenin sonaattien levytyksestä viululle ja pianolle yhdessä viulisti Isabelle Faustin kanssa.

Kapellimestari Olari Elts on Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailija. Voitettuaan kansainvälisen Sibelius-kapellimestarikilpailun vuonna 2000 Elts on johtanut etenkin useita merkittäviä eurooppalaisia okestereita. Perinteisen ohjelmiston lisäksi Elts on sitoutunut voimakkaasti uuden musiikin esittämiseen. Hänen viimeisimpiä levytyksiään on 2014 ilmestynyt Erkki-Sven Tüürin viides sinfonia. Parhaillaan hän valmistelee Tapiola Sinfoniettan kanssa levytystä Tüürin 8. sinfoniasta.

To 29.9.2016 klo 19, Sellosali
BRAHMSIN KAMARIMUSIIKKIA
Alexander Melnikov
, piano
Meri Englund, Timo Holopainen, Kati Rantamäki & Tiina Paananen, viulu
Tuula Saari, alttoviulu
Riitta Pesola, sello
Tero Toivonen, käyrätorvi

Johannes Brahms:
Sonaatti viululle ja pianolle nro 1
Trio käyrätorvelle, viululle ja pianolle Es-duuri
Pianokvintetto

Pe 30.9.2016 klo 19, Espoon kulttuurikeskus
FANTASTINEN BRAHMS
Tapiola Sinfonietta
Olari Elts, kapellimestari
Alexander Melnikov, piano
Jukka Rantamäki, viulu
Janne Saari, alttoviulu
Mikko Pitkäpaasi, sello

Johannes Brahms:
Seitsemän fantasiaa pianolle op. 116
Pianokvartetto nro 3
Pianokonsertto nro 1

Avoin kenraaliharjoitus pe 30.9.2016 klo 10.00-11.20, Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.

Vastaa

Post Navigation