Amfion pro musica classica

Monteverdin ”Odysseuksen kotiinpaluu” ensi kertaa Suomessa

Katariina Heikkila. Kuva © Maria Jain.

Katariina Heikkila laulaa Penelopen roolin. Kuva © Maria Jain.

Joukko vanhan musiikin nuoria ammattilaisia ja opiskelijoita esittävät Claudio Monteverdin Odysseuksen kotiinpaluun näyttämöversion nyt ensi kertaa Suomessa. Ooperan ensi-ilta on 31.8. Helsingin Konservatorion salissa Ruoholahdessa. Tuotanto on jatkoa kiitosta saaneelle Orfeukselle, joka esitettiin viime vuonna. Rooleja on peräti 19, joista seitsemässä kuullaan tenoriääntä.
Samoin kuin Orfeuksessa varhainen barokkimusiikki sekä moderni liike ja visuaalisuus yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla Ville Saukkosen ohjauksessa.

Oopperan solistikaarti tihkuu lahjakkuutta ja vanhan musiikin osaamista. Päärooleissa laulavat useissa kilpailuissa menestyneet tenori Juho Punkeri (Odysseus) ja mezzosopraano Katariina Heikkilä (Penelope). Kapellimestarina toimiva Edward Ananian-Cooper on tehnyt soitinnuksen, joka sisältää aitoja barokkisoittimia kuten lironen, arkkiluutun ja kampiliiran. Koreografi Laura Humppilan kokoama Physical Opera -liikkujaryhmä tanssii ja akrobatioi. Suurelta osin sama Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Sibelius-Akatemian opiskelijoista koostuva työryhmä toteutti viime vuonna Monteverdin L’Orfeon.

Oopperan libretto perustuu Homeroksen Odysseian loppuosaan. Palatsidraamaa ja seikkailua yhdistelevä juoni kuvaa taidokkaasti sekä kotiin palaajan että kotona odottajien tunteet. Troijan sodassa kunnostautuneen Odysseuksen kotiinpaluu on ollut pitkä ja harhainen. Aika, Onni ja Rakkaus sekä toistensa kanssa kilpailevat jumalat riepottelevat ihmiskohtaloita. Tämä alkuperäiseltä nimeltään Il ritorno d’Ulisse in patria on yksi Claudio Monteverdin (1567-1643) kolmesta säilyneestä oopperasta.

Esitykset
Ke 31.8. 18:00 ensi-ilta
Pe 2.9. 18:00
La 3.9. 14:00
Ma 5.9. 18:00 

Helsingin Konservatorion konserttisali, Ruoholahdentori 6, 00180 Helsinki
Esityskieli italia, tekstitys suomeksi. Kesto noin 3h (sis. väliajan).
Www-sivut: odysseuskotiin.wordpress.com

Vastaa

Post Navigation