Amfion pro musica classica

Jan Söderblom on KAUNIAISTEN MUSIIKKIJUHLIEN uusi johtaja

Kauniaisten musiikkijuhlat järjestetään 28.10.–5.11. nyt kahdeksannen kerran teemanaan Todellisuuksia. Pääpaino on kamarimusiikissa, erityisesti jousikvarteteissa, mutta myös tieteellä on suuri rooli. Tänä vuonna musiikkijuhlilla on uusi taiteellinen johtaja, viulisti ja kapellimestari Jan Söderblom

Seppo Kimanen, joka oli perustamassa musiikkijuhlia ja johti sitä ensimmäiset seitsemän vuotta, on vetäytynyt taustalle lähes 50 vuoden festivaalijohtajuuden jälkeen. Vanhana festivaalikettuna hän ymmärsi etsiä ajoissa seuraajansa.

–      Seppo ilmoitti ajoissa päätöksestään ja ehdotti seuraajakseen Jan Söderblomia. Hallitus piti ajatuksesta ja valitsi Janin, sanoo Kauniaisten musiikkijuhlat -yhdistyksen puheenjohtaja Staffan Kurtén. Janissa olemme saaneet Sepolle arvoisensa seuraajan ja samalla sukupolven vaihdoksen.

Jan Söderblom ei ole mikään aloittelija festivaalikentällä. Hän on ollut perustamassa Musica Fiskarsia, ollut Joroisten musiikkipäivien taiteellinen johtaja ja toimii Rauma Festivon taiteellisena johtajana joka toinen vuosi.

–      Haluan kehittää musiikkijuhlia värikkääksi ja kiehtovaksi, kaikille avoimeksi festivaaliksi. KMJ on kiinnostava monella tavalla, mutta aivan uniikki kamarimusiikillis-tieteellisenä yhdistelmänä. Toivon osaavani houkutella sekä sitä yleisöä joka tulee kamarimusiikin takia, että sitä, joka tulee tieteentekijöiden takia, ja luoda uusia, odottamattomia kohtaamisia ja elämyksiä.  Ihmiset, jotka kohtaavat toisensa ja kaiken uuden, saavat toivottavasti osallistua sisältöön jonka pariin he eivät ehkä muuten hakeutuisi.

Maailmalla kotonaan oleva pikkukaupunkilaispoika

Söderblom kasvoi Munkkiniemessä, musiikin ja erityisesti oopperan ollessa voimakkaasti läsnä. Hänen isänsä Ulf Söderblom oli Kansallisoopperan ylikapellimestari. Nykyään Jan asuu perheineen Fiskarsissa.

–      Olen taidemusiikin monitoimimies. Eetokseni on loputon uteliaisuus ja renessanssi-ihmisen ihanne ”mikään inhimillinen ei ole minulle vierasta”, sanoo Jan Söderblom.

Janin näkemyksen mukaan hyvän festivaalin tulee olla ajankohtainen ja paikallinen, ihmisille jotka on lähellä. Siten festivaali, joka aina syntyy ajassa ja paikassa, voi saada universaalia merkitystä.

–      Toivon että voimme luoda imun, joka saa yleisön ahmimaan ohjelman kokonaisuudessaan. Festivaalin suunnitteleminen on kuin mikrokosmoksen luomista. Jos todella onnistutaan, niin viikon konsertit muodostavat yhdessä fantastisen ja ainutlaatuisen matkan – joka voi muuttaa elämäsi, sanoo Jan Söderblom.

–      Kaikki tehtävät jotka saan tuntuvat suurilta haasteilta. Ehdottomasti tärkein tehtäväni on kuitenkin olla isä kolmelle lapselleni.

Rohkeaa uutta musiikkia ja luotettavaa laatua

Sebastian Fagerlundin Syyssonaatti on saanut loistavat arvostelut niin ulkomailla kuin täällä kotona. Liput on myyty loppuun. Lokakuussa voit kuulla Fagerlundia Kauniaisten musiikkijuhlilla, kun hänen uusi teoksensa String Quartet no.1 ”From the ground” saa suomalaisen kantaesityksensä.

Fagerlund on yksi tämän hetken suosituimpia suomalaissäveltäjiä, jonka sävellystilausten kirjo kattaa sekä pieni- että laajamuotoisia taidemusiikin teoksia. Hänen toinen jousikvartettonsa From the ground on Amsterdamin Concertgebouwn, Kauniaisten musiikkijuhlien sekä Suomen Benelux-instituutin yhteistilausteos.

Fagerlund on elänyt jo pitkään teoksen musiikillisen materiaalin kanssa:

–      Monet sen ideoista ja aiheista saivat alkunsa jo kymmenen vuotta sitten säveltäessäni ensimmäistä jousikvartettoani. Nyt vielä materiaalin kasvettua ja kehityttyä voi sanoa perustan (the ground) olevan läsnä tässä toisessa kvartetossa.

Vahva visio

Tämän vuoden ohjelma rakentuu musiikkijuhlien vahvalle ja erityiselle traditiolle, kamarimusiikin ja tieteen yhdistelmälle. Uudella taiteellisella johtajalla Jan Söderblomilla on vahva visio.

–      Haluan kehittää KMJ:stä värikylläisen ja kiehtovan festivaalin, joka on avoin kaikille. KMJ on kiinnostava monella tavalla, mutta aivan ainutlaatuinen kamarimusiikin ja tieteen yhdistelmänä. Toivon voivani houkutella sekä sitä yleisöä joka tulee kamarimusiikin takia että sitä, joka tulee tieteiden takia ja siten luoda uusia, odottamattomia kohtaamisia ja kokemuksia.

Uutta tänä vuonna on yhteistyö Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) kanssa. TSV:n kautta KMJ on saanut monta mielenkiintoista luennoitsijaa, muun muassa uskontotieteilijä Sami Pihlströmin ja professori, filosofi ja naistutkija Sara Heinämaan, jotka kummatkin puhuvat Wunderkammer-illoissa.

–      Visioni on luoda festivaali, joka on ajankohtainen ja paikallinen, ihmisille jotka ovat lähietäisyydellä. Silloin voi festivaali, joka aina syntyy ajassa ja paikassa, kasvaa saamaan universaalia merkitystä, sanoo Jan Söderblom.

Vastaa

Post Navigation