Amfion pro musica classica

Bunkkeriooppera Ger MANIA tekee pilaa diktaattoreista

Stalin&HitlerIMG_6034

Alvaro Zúñiga Roncalin ja libretisti Maritza Núñezin Ger MANIA -oopperan maailmankantaesitys on perjantaina 29.4. Vapaan taiteen tilassa. Hitler ja Stalin pääsevät harvoin esiintymään samaan oopperaan! Tähän hurjaan mutta kiehtovaan aiheeseen uskaltaa tarttua vain, jos tulee Euroopan ulkopuolelta, kuten oopperan perulaiset tekijät, säveltäjä Alvaro Zúñiga Roncal ja libretisti Maritza Núñez.

Vapaan taiteen tilana toimiva maanalainen luola sopii hyvin esityspaikaksi, sillä pienoisoopperan tapahtumat sijoittuvat Hitlerin bunkkeriin Berliinissä. Maailmansodan loppuvaiheessa 1945 Hitlerin viettää hääjuhlaansa, joka sattumalta oli juuri 29.4. Eva Braun on kutsunut illalliselle puolisonsa Adolfin lisäksi Goebbelsin pariskunnan sekä Neuvostoliiton diktaattorin Josef Stalinin. Bunkkerissa on mukana myös kaksi ennustajaa, jotka kertovat tuhon olevan edessä.

Epätoivoissaan diktaattorit alkavat suunnitella yhteistä pakoa Berliinistä Patagoniaan. Mustassa komediassa nähdään kauhistuttavia visioita, jotka edustavat Hitleriä ja Stalinia ja heidän hirmutekojaan. Samalla voimme kuitenkin johtaa 40-luvun aiheista näkymättömiä siteitä omaan aikaamme. Burleskista satiirisuudestaan huolimatta ooppera on vaikuttava laulu inhimillisyydelle.

Perulainen säveltäjä Zúñiga Roncal ei ole koskaan käynyt Suomessa, mutta on tulossa oopperansa maailmankantaesitykseen. Libretisti, kirjailija ja kuoronjohtaja Maritza Núñez taas on nykyisin suomen kansalainen. Hän on kirjoittanut tekstejä useille suomalaisille säveltäjille ja mm. libreton Kalevi Ahon oopperaan Frida y Diego.

Esitykset: pe 29.4. klo 20.00 (ensi-ilta), ti 3.5. klo 20.00, ke 4.5. klo 20.00, to 5.5. klo 20.00
Vapaan taiteen tila, Vilhovuorenkuja 15-16, Helsinki

Musiikki: Alvaro Zúñiga Roncal
Libretto: Maritza Núñez
Suomennos: Pentti Saaritsa
Ohjaus: Ville Saukkonen
Kapellimestari: Tatu Erkkilä
Koreografia: Laura Humppila
Lavastus ja puvut: Hanna Hakkarainen

Rooleissa:
Tero Halonen, Adolf Hitler
Erik Rousi, Josef Stalin
Marika Hölttä, Hitlerin vaimo Eva Braun
Samuli Taskinen, propagandaministeri Joseph Goebbels
Hannakaisa Nyrönen, Goebbelsin vaimo Magda Goebbels
Henri Tikkanen, Hitlerin autonkuljettaja Erik Kempka
Tuomas Miettola, ennustajat Larissa ja Otto.

Kesto n. 1 h, ei väliaikaa. Esityskieli: suomi

https://liveto.fi/tapahtumat/ger-mania-la-gran-fiesta/

Vastaa

Post Navigation