Amfion pro musica classica

Alttoviulun kärkinimi Nils Mönkemeyer Tapiola Sinfoniettan solistina

foto (c) Felix Broede

foto (c) Felix Broede

Aikamme tunnetuimpiin alttoviulisteihin lukeutuva Nils Mönkemeyer vierailee Tapiola Sinfoniettan solistina Espoon kulttuurikeskuksessa 27.11. esittäen Bartókin alttoviulukonserton. Lisäksi ohjelmassa on Johannes Brahmsin Serenadit nro 1 ja 2. Konsertin johtaa kapellimestari Mario Venzago.

Tapiola Sinfonietta on esittänyt vuoden sisällä taiteellisen partnerinsa Mario Venzagon johdolla useita Brahmsin sinfonioita. Nyt Venzago tuo orkesterin ohjelmistoon kaksi Brahmsin serenadia, jotka olivat säveltäjän ensimmäiset julkaistut orkesteriteokset.

Serenadi  nro 1 D-duuri op. 11 (1859) on Brahmsin ensimmäinen varsinainen orkesteriteos. Kuusiosaisena se on mitoiltaan lähes sinfoninen, ja teosta onkin kutsuttu myös ”sinfoniaserenadiksi”. Klassisten mestareiden, varsinkin Haydnin ja Beethovenin vaikutus on välillä selvä. Esimerkiksi ensiosassa voi aistia samaa henkeä kuin Beethovenin Pastoraalisinfoniassa.

Serenadi nro 2, op. 16 A-duuri valmistui vuonna 1860. Teos on aurinkoinen ja lämminhenkinen, yksi Brahmsin viehättävimmistä sävellyksistä. Sävellykselle antaa oman persoonallisen värinsä sen esityskokoonpano, jossa normaalista klassisesta orkesterista on jätetty molemmat viulut pois. Puupuhaltimien osuus nouseekin siitä johtuen pääosaan. Viisiosaisen serenadin ydin on kolmantena oleva hidas osa, jota Clara Schumann luonnehti kaikessa kauneudessaan ”melkein liturgiseksi”.

Béla Bartókin (1881-1945) alttoviulukonsertto jäi kesken hänen kuollessaan vuonna 1945. Soolo-osuus oli lähes valmis, mutta orkesteriosuus jäi paikoitellen luonnosasteelle.  Bartókin entinen oppilas Tibor Serly täydensi  myöhemmin konserton, Bartókilta jäänyttä materiaalia kunnioittaen. Teoksen avausosa on tempoltaan mietiskelevä ja hillitty. Siitä musiikki liukuu tauotta harrassävyiseen hitaaseen osaan ja lyhyehkö allegretto-silta vie kansanomaiseen finaaliin.

Alttoviulukonserton solistina on Nils Mönkemeyer<http://www.nilsmoenkemeyer.com/>, yksi aikamme kansainvälisesti menestyneimmistä nuorista alttoviulisteista. Mönkemeyerin laaja ohjelmisto ulottuu 1700-luvun alttoviulukirjallisuudesta nykymusiikkiin ja hänen omiin sovituksiinsa. Tällä hetkellä hän toimii Echternachin kansainvälisen festivaalin ja Heidelbergin filharmonisen orkesterin taiteellisena partnerina ja esiintyy aktiivisesti sekä kamarimuusikkona että orkestereiden solistina. Kaudella 2015/2016 hän esiintyy mm. Zürichin Tonhalle-orkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Hannoverin NDR Radion filharmonian ja Weimarin kaupunginorkesterin kanssa.  Vuodesta 2011 alkaen Mönkemeyerilla on ollut professuuri Münchenin Musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa.  Hän levyttää yksioikeudella Sony Classic -levymerkille.

Pe 27.11.2015 klo 19, Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali
Tapiola Sinfonietta

SERENADEJA
Mario Venzago, kapellimestari
Nils Mönkemeyer, alttoviulu

Brahms: Serenadi nro 2
Bartók: Alttoviulukonsertto
Brahms: Serenadi nro 1

image001

Vastaa

Post Navigation