Amfion pro musica classica

Wagnerin koko ”Ring” Kansallisoopperassa kaudella 2019–2020

Ensi-iltoja

Kansallisoopperan kahden vuoden Ring-sarjan aloittaa 30.8.2019 ensi-iltansa saava ReininkultaRichard Wagnerin Nibelungin sormuksen eli tuttavallisemmin Ringinurallaan ensi kertaa johtava Esa-Pekka Salonen kuvailee neljän poikkeuksellisen mittavan oopperan saagaa yhdeksi suurimmista saavutuksista, joihin ihmiskunta on kyennyt. Nyt se saa uuden tulkinnan suomalaisten huipputekijöiden käsissä. Tetralogian ohjaa Anna Kelo, valaistuksesta ja projisoinneista vastaa Mikki Kunttu ja puvuista Erika Turunen. Esityskausi 2019–2020 päättyy komeasti Ring-sarjan toiseen osaan: Valkyyrian ensi-ilta koittaa 15.5.2020.

Kevään ensimmäinen oopperaensi-ilta Ariadne auf Naxos 24.1.2020 sulattaa toisiinsa teatterin ja oopperan. Rikas mies palkkaa juhliinsa sekä oopperaseurueen että näytelmäryhmän. Vasta viime hetkellä huomataan, että aikaa ei ole molempiin – heidän on siis esiinnyttävä yhdessä. Kriitikoiden ylistämästä toteutuksesta vastaa erittäin arvostettu teatteri- ja oopperaohjaaja Katie Mitchell, ja Richard Straussin säveltämän teoksen johtaa Hannu Lintu.

W. A. Mozartin Don Giovanni on oopperamaailman klassikko. Viettelevä teos nähdään Kansallisoopperan lavalla 6.3.2020 alkaen uutena tulkintana, jonka ohjaa teatterimaailmasta tuttu Jussi Nikkilä. Musiikin johtaa Patrick Fournillier, lavastuksesta ja projisoinneista vastaa takis ja koreografiasta breakdancen Suomen mestaruuksiakin voittanut Ima Iduozee.

Verevä tarina, tarttuvat sävelmät ja kiihkeät espanjalaiset rytmit ovat tehneet Carmenista maailman suosituimman oopperan. 1930-luvun levottomaan Espanjaan sijoitettu teos palaa ohjelmistoon 6.9.2019. Esitykset johtaa Kansallisoopperan ja -baletin päävierailija, kapellimestari Patrick FournillierDie tote Stadt  Kuollut kaupunki -oopperan ensi-iltakierroksella loppuivat liput kesken. Kasper Holtenin ohjaama kiitetty tuotanto tekee paluun näyttämölle 5.10.2019. Esitykset johtaa Jukka-Pekka Saraste.

Syysohjelmistoa

Sirkus valloittaa Oopperan 2.11.2019, kun lavalle pystytetään jälleen CircOperan musiikkia ja akrobatiaa yhdistelevä spektaakkeli. Kriitikoiden ja yleisön ylistämäHöstsonaten ­- Syyssonaatti yhdistää Ingmar Bergmanin tekstin ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikin. Anne Sofie von Otter nähdään jälleen Charlotten roolissa, kun teos palaa ohjelmistoon 15.11.2019. Syyskauden päättävän La Bohème -oopperaklassikon nuoria boheemeja lämmittää taide ja rakkaus, katsojaa Puccinin sydämeen käyvä musiikki. Katariina Lahden realistisen vahva ohjaus vie katsojan Pariisin kattojen ylle 11.12.2019 alkaen.

Harvoin Suomessa esitetty Oedipus Rex yhdistää Igor Stravinskyn musiikin ja antiikin tragedian. Teos kuullaan nyt vaikuttavana konserttina päänäyttämöllä 23.10.2019. Konsertin johtaa Eivind Gullberg Jensen ja solisteina laulavat Thomas MohrLilli PaasikiviMichael KrausJyrki Korhonen ja Jussi Myllys. Mukana myös Suomen kansallisoopperan mieskuoro.

Espoon tuomiokirkossa nautitaan 8.8.2019 taivaallisen kauniista soinneista, kun harpisti Stefania Saglietti, sopraano Virva Puumala ja Taavi Oramon johtama Kansallisoopperan orkesteri tulkitsevat Gabriel FaurénClaude Debussyn ja Igor Stravinskyn musiikkia. Urkuyö & Aaria -festivaalin kanssa toteutettava konsertti kantaa nimeä Pyhä ja maallinen. Klockriketeatern ja ensivierailunsa Suomeen tekevä, Grammy-palkittu The Crossing -kuoro tuovat 17.-21.9.2019 Alminsalin näyttämölle yhdysvaltalaissäveltäjä Robert Maggion teoksen Aniara: fragments of time and space.

Ei kaudella kahta Carmenia ilman kolmatta. Sekä lapsille että aikuisille sopiva Miniooppera: Carmen kertoo tutun tarinan puolessa tunnissa kahden laulajan ja kahden soittajan voimin. Esitykset parvilämpiössä 2.-3.9. ja 30.9.-1.10.2019. Mestarien messissä -konsertissa 20.9.2019 nuoret muusikonalut pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitoksista musisoivat Kansallisoopperan orkesterin rinnalla.

Vastaa

Post Navigation