Amfion pro musica classica

Thomas de Mallet Burgess Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi

Thomas de Mallet Burgess

Thomas de Mallet Burgess

Suomen kansallisoopperan nykyisen taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven seuraajaksi  on valittu 1.8.2023 alkaen britti Thomas de Mallet Burgess (s. 1964), joka tällä hetkellä työskentelee Uuden-Seelannin oopperan sekä pää- että taiteellisena johtajana.

”Suomen kansallisooppera on arvostettu organisaatio, jolla on näyttöä saavutuksistaan. Arvostan sen kunnianhimoa kehittää ja uudistaa traditioita ja jaan talon arvot korkeasta taiteellisesta tasosta ja yhteistyöstä. Oopperan tulee puhutella meitä tässä ja nyt. Odotan, että yhdessä lahjakkaan ja omistautuneen yhteisön kanssa pääsemme tutkimaan mitä kaikkea tämä tarkoittaa. Mitä ooppera on taiteilijoille ja yleisöille Suomessa niin ydinohjelmiston, uusien teosten ja esityspaikkojen kuin digitaalisten toteutusten kannalta. On kunnia tulla nimitetyksi tähän tehtävään”, tuleva taiteellinen johtaja Thomas de Mallet Burgess sanoo oopperan tiedotteessa.

Pääjohtaja Gita Kadambi on vakuuttunut, että  yhteistyöstä uuden johtajan kanssa tulee hedelmällistä: ”Thomasilla on syvällinen ja monipuolinen ymmärrys oopperaohjelmistosta ja näkemys oopperan roolista yhteiskunnassa. Hän on hyvin kiinnostunut esityksen synnyttämästä kokemuksesta ja suhteesta esiintyjän ja yleisön välillä. Iloitsen tästä valinnasta ja uskon, että Thomasin kaudella ooppera tulee koskettamaan entistäkin laajempia yleisöjä. ”

Aiemmin de Mallet Burgess on toiminut taiteellisena johtajana perustamassaan Lost & Found Opera -ryhmässä Australiassa ja luovana johtajana Irlannin kansallisessa oopperatalossa Wexfordissa. Hän on taustaltaan ohjaaja sekä kansainvälisesti tunnettu näyttämötaitojen valmentamisen ja koulutuksen asiantuntija ja säännöllinen vierailija yliopistoissa ja konservatorioissa. Johtajana hän painottaa organisaation roolia osana paikallista kulttuuria ja yhteisöä, sekä monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta.

de Mallet Burgessin sopimus on nelivuotinen  heinäkuun loppuun 2027 asti ja se sisältää kolmen vuoden lisäoption. Ensimmäinen hänen kokonaan suunnittelemansa ohjelmisto nähdään kaudella 2025–2026.

Vastaa

Post Navigation