Amfion pro musica classica

Schubertin TALVINEN MATKA Sellosalissa 2.12.

Juha Uusitalo

Juha Uusitalo

Kristian Attila

Kristian Attila

Sellosalissa kuullaan keskiviikkona 2. joulukuuta bassobaritoni Juha Uusitalon ja pianisti Kristian Attilan tulkinta Schubertin Winterreise-sarjasta. Sibelius-Akatemiasta diplomihuilistiksi valmistunut Uusitalo debytoi laulajana Suomen Kansallisoopperan lavalla vuonna 1997, ja nousi kansainväliseen tietoisuuteen Tirolin musiikkijuhlilla vuonna 1999, jossa hän lauloi Wagnerin Siegfriedissä Gustav Kuhnin johdolla Wandererin roolin. Huomio Euroopan merkittävimmissä oopperataloissa lisääntyi edelleen, kun hänet kutsuttiin laulamaan Baijerin valtionoopperaan Müncheniin Wagnerin Reininkultaan ja Jumalten tuhoon Zubin Mehtan johdolla.

Konserttilavoille paluun tehnyt Uusitalo laulaa Schubertin kestosuosikiksi nousseen laulusarjan, jonka 24 laulua kuvaavat päähenkilön päämäärätöntä matkaa pois hänet hylänneen rakastettunsa talosta. Matkan varrella erilaiset kohteet antavat aiheen runolle. Näiden ihmisten rakennelmien ja luonnonilmiöiden kautta päähenkilö peilaa suruaan. Runot muodostavat jatkumon, mutta niin irrallisen, että useimpien runojen paikkaa voitaisiin vaihtaa tarinan logiikan kärsimättä. Ensimmäiset laulut sijoittuvat kaupunkiin, josta päähenkilö lähtee. Myöhemmissä ollaan kaupungin ulkopuolella tai muissa kylissä.

Schubert sävelsi teoksen viimeisinä vuosinaan ja tarkisti teoksen painoon lähtevän version viimeisinä elinpäivinään. Siitä on tullut lied-repertuaarin maineikkain teos, jota esitetään ja levytetään jatkuvasti.

Ke 2.12. klo 19 Franz Schubert: Winterreise (Talvinen matka)
Juha Uusitalo, bassobaritoni
Kristian Attila, piano

Kesto 1 h 15 min, ei väliaikaa

Vastaa

Post Navigation