Amfion pro musica classica

Jeajoon Ryun marimbakonserton Euroopan ensiesitys avaa Tapiola Sinfoniettan syyskauden

Tapiola Sinfonietta avaa syyskauden 2.9. esittämällä korealaisen Jeajoon Ryun marimbakonserton ensi kertaa Euroopassa. Marimbasolistina on June Moon Kyung Hahn, jolle teos on myös sävelletty. Espoon kulttuurikeskuksessa klo 19 kuultavan konsertin johtaa Ralf Gothóni, joka toimii myös pianistina Schnittken Konsertossa pianolle ja jousille. Lisäksi ohjelmassa on Carl Maria von Weberin eloisa ensimmäinen sinfonia.

Muun muassa Krzysztof Pendereckin johdolla opiskelleen Jeajoon Ryun musiikille on ominaista tunteikas romanttisuus. Vuonna 2015 valmistuneessa marimbakonsertossa tunteikkuuden takana on myös koskettavia virikkeitä. Surumielisen keskiosan taustalla on Etelä-Koreaa kohdannut suuri tragedia, vuonna 2014 tapahtunut Sewol-laivan uppoaminen, joka vei hautaan yli 300 ihmistä.
Konserton solistina vieraileva June Moon Kyung Hahn oli vasta 12-vuotias voittaessaan kansainvälisen marimbakilpailun Japanissa. Tämän jälkeen hän on voittanut useita kilpailuja niin Aasiassa kuin Euroopassa. Hahn on vieraillut solistina monissa merkittävissä orkesterissa, kuten Korealaisessa kamariorkesterissa, Soulin filharmonisessa orkesterissa ja Juillard-orkesterissa New Yorkissa. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Alan Gilbertin, Itzhak Perlmanin ja Matthias Pinscherin kanssa. Merkittävä osa Hahnin taiteilijapersoonaa on myös hänen työnsä sairaiden ja vammaisten parissa. Hahn on levyttänyt Ryun marimbakonserton Lontoon kuninkaallisen filharmonia -orkesterin kanssa maaliskuussa 2016.

YouTube: June Moon Kyung Hahn: Yasuo Sueyoshi: Mirage pour Marimba

Maailmanlaajuisen uran omaava Ralf Gothóni on työskennellyt Ryun teosten parissa jo aiemmin, ja konsertissa kuultavan Schnittken teoksen hän on esittänyt Tapiola Sinfoniettan kanssa Yhdysvalloissa vuonna 2000.  Alfred Schnittken Konsertto pianolle ja jousille (1979) on vapaan kerronnallisesti rakentuva kokonaisuus. Teoksen monitahoinen musiikillinen materiaali ulottuu yksinkertaisista kolmisoinnuista 12-sävelisyyteen ja tiheisiin sointikenttiin. Tyylilajeina ovat yhtälailla vääristyneet jazz-katkelmat kuin ortodoksinen kirkkosävelmä.

Carl Maria von Weberin ensimmäinen sinfonia (1806-07) on sävelletty hoviorkesterin mittojen mukaan, ja se edustaa Weberin varhaista, klassismin ihanteita noudattavaa tyylikautta. Weber itse luonnehti ensimmäisen sinfonian avausosaa ”villiksi fantasiaksi, kenties alkusoiton tyyliseksi”. Runollista hidasta osaa seuraa eloisa scherzo, ja finaali suorastaan säteilee energistä huumoria ja elämänmyönteisyyttä.

Pe 2.9.2016 klo 19, Espoon kulttuurikeskus

MIELETÖN MARIMBA

Tapiola Sinfonietta
Ralf Gothóni, kapellimestari
June Moon Kyung Hahn, marimba

Alfred Schnittke: Konsertto pianolle ja jousiorkesterille
Jeajoon Ryu: Marimbakonsertto, Euroopan ensiesitys
Carl Maria von Weber: Sinfonia nro 1

 

Avoin kenraaliharjoitus 2.9. klo 10.00-11.20, Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.
Konserttiesittely 2.9. klo 18.15-18.45 Johanna Lehtinen-Schnabelin johdolla. Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.
Taiteilijatapaaminen 2.9. n. klo 20.45. Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.

Tutustu Tapiola Sinfoniettan kausiohjelmaan 2016/2017 verkossa: http://www.espoo.fi/materiaalit/Espoon_kaupunki/verkkolehti/sinfonietta16-17/

Vastaa

Post Navigation