Amfion pro musica classica

Antoine Tamestit soittaa solistina Jörg Widmannin alttoviulukonserton Suomen ensiesityksessä

Antoine Tamestit

Antoine Tamestit

Radion sinfoniaorkesteri esittää Jörg Widmannin alttoviulukonserton ensi kertaa Suomessa 29.–30.11. Musiikkitalossa. Konserton solistina esiintyy teoksen 2015 Pariisissa kantaesittänyt Antoine Tamestit. RSO:n kunniakapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johdolla ohjelmassa on myös Brucknerin kolmas sinfonia. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena.

Saksalainen Jörg Widmann kuuluu muun muassa Heinz Holligerin, Oliver Knussenin, Thomas Adèsin ja Esa-Pekka Salosen tavoin niihin aikamme muusikoihin, joiden uralla luovan ja esittävän taiteilijan työt kietoutuvat tiiviisti toisiinsa. Paitsi säveltäjä hän on myös ensiluokkainen klarinetisti ja aktiivinen kapellimestari.

Alttoviulukonserttoonsa Widmann on valinnut epätavallisen kokoonpanon, josta puuttuvat kokonaan oboe sekä kakkosviulut. Lisäksi orkesteri on sijoitettu lavalle tavanomaisesta poikkeavalla tavalla, mikä luo teokseen myös uudenlaisen tilaulottuvuuden. Solistilla on omassa osuudessaan mukana ripaus teatterinomaista ilmaisua. Hän soittaa esityksen aikana useammassa paikassa eri puolilla orkesteria ja päätyy normaaliin solistiasemaansa vasta teoksen lopulla. Matkan varrella hän reagoi orkesterin eleisiin sekä musiikin että mimiikan keinoin.

Huikeasta tekniikasta, rikkaasta viulusoinnista sekä monipuolisesta ohjelmistosta tunnettu Antoine Tamestit teki kansinvälisen läpimurtonsa voitettuaan arvostetut ARD- ja William Primrose-kilpailut. Kuluvan kaudella hän esiintyy mm. Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin, Orchestre de Paris’n, Leipzigin Gewandhaus-orkesterin sekä Stavangerin sinfoniaorkesterin solistina. Tamestitin soitin on Habisreutinger-säätiöltä lainattu vuoden 1672 Stradivarius, ensimmäinen Stradivarin rakentama alttoviulu.

Vastaa

Post Navigation