Amfion pro musica classica

Wennäkoskea Tapiolassa

Etusivu Foorumit Konsertit Wennäkoskea Tapiolassa

Tämä aihe sisältää 11 vastaukset, 3 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Pubiruusu 11 vuotta sitten.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #18077

  elvibreu
  Osallistuja

  ..ja Trbojevi?ia Tampereella 8.4. (radiointi Yle1 Su 10.4.2011 klo 19.03)

  Tampere Filharmonia
  Hannu Lintu, kapellimestari
  Han-Na Chang, sello.

  Jovanka Trbojevi?: Vertigo (kantaesitys)
  Pjotr Tshaikovski: Rokokoo-muunnelmia sellolle ja orkesterille
  Richard Strauss: Ein Heldenleben, sinfoninen runo op. 40

  #18856

  elvibreu
  Osallistuja

  Nyt kun täällä sairaalassa ei ole muutakaan tekemistä ja kun nykyteknologiakin tarjoaa aalloillaoloa monin tavoin, niin virittäydytäänpä konserttiin lukemalla teosesittelyitä. Kirjoitan ulos mieleeni tulvivia ennakko-oletuksia em. tekstin pohjalta ja vertaan niitä sitten konsertin antimiin, musiikkiin kammottavassa reaalisuudessaan.

  Trbojevi? kirjoittaa:
  ”Määritelmän mukaan sana ’vertigo’ viittaa sekavaan tilaan, jossa ihminen kadottaa tasapainonsa ja ympäristö näyttää kieppuvan aiheuttaen huimausta…Omassa teoksessani nimi viittaa kuitenkin sisäisiin tuntemuksiin, mielentilaan josta ihminen voi äkisti löytää itsensä, sisäisen sekavuuden tilaan ilman tasapainoa ja yhteyttä ympäröivään todellisuuteen.”

  Tässä (taas, ffffrrrreeeeuuuudddd) kolme tulkintaa teosesittelystä:
  A Hauska kirjallinen muotoilu, jossa itse teksti aiheuttaa ”vertigonaalisia” tuntemuksia. Tämä ei tietenkään takaa mitään varmaa musiikista.

  B Suht’ yleinen tulkinta olisi se, jossa säveltäjän sanoja ja musiikkia ei punnita samalla vaalla. Ehkä se on pitkälti oikein. Mutta vaarana voisi olla se, että pyritään pelastamaan esim. epäkoherentteja teoksia nimeämällä ne tyyliin: ”De l’Art de poésie non-coherence”.

  C Julmempi tulkinta tässä väittäisi ajattelun käsitteellisen selkeyden tai sen puutteen läpäisevän myös ns. taiteellisen toiminnan, ja nyt olisi pelkoa että em. teosesittelyn ”huimaus” toteusuisi myös musiikissa – mutta ei hallitusti vaan yleisenä sekoiluna.

  Odotamme jännityksellä. A, B vai C? Tai jopa D etc.! Radio siis päälle 5 minuutin kuluttua.

  #18857

  elvibreu
  Osallistuja

  No tämä testihän meni ihan plörinäksi!
  Tarkoitukseni oli kuunnella ’Vertigon’ ensiesitystä (ajatelkaas: premiäärit ovat taideteoksien julkisia korkkauksia ihmiskunnan historiassa,
  kyllä ne pitäisi jotenkin noteerata..juhlia syntymää ja toivottaa pitkää ikää) kännykästä jalka paketissa ja kirjoittaa lennosta ennustuksia Amfioniin: kuinka alun jännitelupaukset kantavat tai eivät, pitäisikö kuuntelu lopettaa alkusekuntien jälkeen vai viedäänkö minua tavalla, jotten löydä enää kotiini konsertin jälkeen.
  Eli idiotttikriitikon reaaliaikainen arvostelupäiväkirja.

  Mutta kuunteluni katkesi 5 minuutin kohdalla…PAHUS SOIKOON HUSsissa!
  (näemmä reaaliaikaisuutta testaava digi-ihminenkään ei ole digihaavoittumaton; kaikkivoipuuden fantasiat – tilillä reilusti plussan puolella ja i-podissa länsimaisen taidemusiikin historia – katkesivat kuin kananlento kun lähetys pragas..)

  ..mutta siihen saakka soinneesta sanoisin:
  (miten tästä nyt oikein kirjoittaisi, kun Amfionin ohjeet olivat: arviot julkaistaan vastedes omalla nimellä? Sopisiko jos kehun ja jutustelen
  haukionkalahaukionkalaa pseudonyyminä ja kirjoitan ns. omalla nimelläni siitä mitä kuulen? Jälkimmäistäkään ei ole v i e l ä kielletty lailla.)

  ei, en sano vielä mitään. Muistan kyllä alun, mutta mutta..on kaivettava nauha Yleltä.

  Näemmä tämä ’Huimaus* on kuultavissa tiistaina 10.5 kello 19 asti Ylen areenassa, nettiin siis mars mars, vielä ehtii!
  Kohdallani se tarkoittaa teoksen kuuntelemista Sokolovin ja ECOn konserttien välisenä aikana..huh, kovassa seurassa aikalaistaide siis!

  BTW, tähän merkintään tulee nyt pitkä lista konsertteja samaan saumaan – en osaa käyttää eventposteria. Haitanneeko tuo mitään?
  Ystäväni tilasi minut kirjoittamaan sanasen radioitavista kantaesityksistä, lounaspalkalla muuten. Brahmseista ja muista en oikein halua sanoa enää yhtään mitään..kuuntelen mieluummin.

  Pe 15.4. klo 19 Tampere-talolla olisi ollut Hannu Pohjannoron Konsertto neljälle käyrätorvelle ja orkesterille (Ruubertin kunniaksi?),
  mutten löytänyt nauhaa Ylen Areenasta. Kaikki näin suuren ponnistuksen vaatineet (?) työt pitäisi ehdottomasti nauhoittaa ja soittaa radiosta.
  Olisiko ratkaisu se, että luovuttaisiin teostokorvauksista? Ylen omat ohjelmat ovat järjestään niin korkealla tasolla, että elintilaa aikalaistaiteelle
  tuskin liikenee omia ohjelmia raivaamalla.

  Seuraavaksi listallani on Olli Kortekankaan pianokonsertto. Ja perjantaina 13.5 siis Tapiolan sinfoniaorkesterin konsertti (tämän merkinnän alkuperäinen eventposter),
  jossa kantaesitetään Lotta Vennäkosken laulusarja.

  Palan asiaan, liekehdin ja loimuan.

  #18858

  elvibreu
  Osallistuja

  Jatkan tänne konserttikirjoitteluani jos sopii. Amfionilta lienee unohtunut tämä konsertti-ilmoitus:

  Radion sinfoniaorkesteri juhlii huippubaritoni Jorma Hynnisen 70-vuotissyntymäpäivää 11.11. Musiikkitalossa.

  Okko Kamu, kapellimestari
  Jorma Hynninen, baritoni

  Brahms: Muunnelmia Haydnin teemasta orkesterille
  Brahms–Glanert: Neljä vakavaa laulua
  Hakola: Lauluja Aleksis Kiven runoihin, kantaesitys (YLEn tilaus)
  Sibelius: Tapiola

  #18859

  elvibreu
  Osallistuja

  No tämähän on nyt kyllä niin must, että on kammettava itsensä ulos ja korkattava Musatalon konserttisali (ups, taisi paljastua etten ole vielä käynyt siellä – viittaan epäluotettavaan ”kommenttiini” akustiikasta).

  Brahms, myös Haydn ja Glanert-Hynninen-Kamu-Sibelius-Stenvall, kyllä. Mutta tätä Hakola-Kivi yhdistelmää vierastan. Mitä muistan kuulleeni, eikö tämä Hakola ole näiden ”iloisten&ironisten vaaleanpunaisten pikkupossujen” tavoin pomppinut estottomasti mantereilta ja tyyleiltä ja todellisuuksilta ja avaruuksilta toisille ja takaisin? Vai olenko ymmärtänyt väärin? Jotenkin vaistomaisesti pelkään, miten esim. ’Sydämeni Laululle’ käy. Onko Hakola vakavoitunut? Eheyttä harhaisesti halajanko ma?

  No, kai sitä tällaisella kuolevaisella saa olla ennakkoluuloja. Ja mikä sen mukavampaa, kun saa totuuden kuultuaan luopua ennakkoluuloistaan – jos tarvis. Luottakaamme Hynniseen ja Kamuun.

  Mutta ennen kaikkea: hyvää syntymäpäivää Jorma Hynninen!

  #18860

  elvibreu
  Osallistuja

  elvibreu ystävineen suosittelee:

  KAARTIN SOITTOKUNTA 193 VUOTTA SUOMEN HISTORIAA!

  Töölö I – Duda!

  Tiistai 7.2.2012 Temppeliaukion kirkko
  Johtaa musiikkikapteeni Ville Paakkunainen
  Solistina Harri Lidsle, tuuba
  Ari Vakkilainen: February (ke)
  Jörg Duda: Tuubakonsertto nro 2, op. 67/2 (ke)
  Magnus Lindberg: Gran Duo
  Vincent Persichetti: Sinfonia nro 6 puhallinorkesterille, op. 69

  Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

  #18861

  elvibreu
  Osallistuja

  elvipreu ystävineen ehdottaa:

  Tänään radiossa YleYksi: 20.30 Radion sinfoniaorkesterin iltasoitto.
  Ilkka Kuusisto: Interludium oopp. Jääkäri Ståhl (joht. säveltäjä). Jean Sibelius: Kuusi humoreskia (Joseph Swensen, viulu, joht. Jukka-Pekka Saraste). Tapio Nevanlinna: Lasikirja (joht. Jukka-Pekka Saraste).

  Huhu kertoo, ettei tuota Tapio Nevanlinnan orkesteriteosta parikymmenen vuoden takaa ole esitetty vielä konsertissa? Onneksemme se on kuitenkin levytetty.

  Ajatelkaamme taiteilijoita sananvapauden näkökulmasta, olettaen että heidän todellinen ”puhemiehensänaisensa” on teoksensa. Miten eri alan artistit voivat tehdä, jotta esim. 72% suomalaista (noin 4 miljoonaa innostunutta) pääsee alustavaan kosketukseen kulttuurinsa hedelmän kanssa? Kuinka heidän sananvapautensa toteutuvat nykysuomessamme, ”oisko maata armaampaa”?

  Kirjailija voi kirjoittaa kirjan ja postittaa sen.

  Maalari voi maalata taulun ja postittaa esim. valokuvan taulusta.

  Muusikeri voi nauhoittaa konserttinsa ja postittaa linkin esim. youtubeen.

  Säveltäjä voi säveltää sinfonian, mutta entä jos sitä ei soiteta ollenkaan? Onko c. 4 miljoonalla suomalaisella kompetenssiä (onko säveltäjällä!) kuulla musiikki postitetusta partituurista? Yksi ratkaisu tulevaisuudessa ja nyt jo (kun esim. Suomen orkesterit Rso:ta Avantiin lakkautetaan – tämä on siis dystopia, terveen mielen uhkasimulaatiota..) ovat kotitietokoneiden mahdollistamat simulaatiot – olen kuullut todella vakuuttavia esimerkkejä. Eli säveltäjä postittaa esim. äänifailin – ”Symphony no.8, played by EastWest virtual orchestra, articulations/time modifications etc. programmed by composer.

  Entä elokuvantekijät, pääsevätkö he edes tekemään leffaansa ilman raskaita työryhmiä ja rahoituksia? Toivottavasti heilläkin on työkaluja (keposia digitaalikameroita, virtuaalilavastusohjelmia etc?), joilla voi alustavasti/auttavasti simuloida kaikkea sitä, mitä elokuvan tekemiseen kuuluu.

  Pitäisikö näitä ruveta miettimään enemmänkin?

  #18862

  elvibreu
  Osallistuja

  ”Onko tunne-elämäsi lukossa? Emootiot motissa, fiilikset jäissä? Käytä järkeäsi, jätä älypuhelin hankkimatta ja tanssi konserttiin!”

  elppu ystävineen onnittelevat:

  Paavo Heininen 75 vuotta
  Radion sinfoniaorkesteri
  Perjantai 11.1.2013
  klo 19.00
  Musiikkitalo

  Anna-Maria Helsing, kapellimestari
  Kaisa Ranta, sopraano
  Niina Keitel, mezzosopraano
  Mati Turi, tenori
  Rolf Broman, bassobaritoni
  Tapiolan kamarikuoro, valm. Hannu Norjanen

  Paavo Heininen: Kaukametsä op.77, kantaesitys (Ylen tilaus)
  teoksesta Eläinten Te Deum kuorolle, solisteille ja orkesterille

  Arthur Honegger: Sinfonia nro 2
  Paavo Heininen: Musta kehtolaulu op.82, kantaesitys (Ylen tilaus) teoksesta Eläinten Te Deum kuorolle, solisteille ja orkesterille

  #18863

  elvibreu
  Osallistuja

  elvi pohdiskelee..

  No onko sitä ”hantwerkkiä” tämän illan konsertissa liian vähän, sopivasti vaiko liikaa – siinäpä vasta kysymys.

  Tässä (kohdasta 8s – 22sec) vasta lämmitellään bändikämpillä: http://yle.fi/musiikki/klassinen/juttuarkisto/kimmo_hakola_orkestroi_omat_aleksis_kivi-laulunsa_32891.html

  GO Johnny GO!

  Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste, sol. John Storgårds, viulu

  Kimmo Hakola: Viulukonsertto
  Anton Bruckner: Sinfonia nro 8 c-molli

  #18864

  Jarkko Hartikainen
  Osallistuja

  Herkullinen pointti. Jokainen voi Areenasta muodostaa oman mielipiteensä.

  Vaikka sana p.o. Handwerk (tarkoituksellista Siréniltä?), olen kuullut enemmän puhuttavan Tonsatzista. Muistettakoon Stravinskyn kuolematon ”Tekniikka on koko mies”.

  En nyt kuitenkaan ota tässä ollenkaan kantaa Hakolan komeaan konserttoon, jonka kuuntelin livenä netitse apuraha-anomusta täytellessäni. Kimmo on hieno mies joka on liikkunut alusta asti aivan omissa sfääreissään.

  #18865

  Pubiruusu
  Jäsen

  Laitetaanpa tänne et myös Räihälä Ylen radio 1:ssä (Ajassa soi): http://areena.yle.fi/radio/1760919, vaikka tää ei olekaan ihan uusi.

  #18866

  Pubiruusu
  Jäsen

  ^Jaha, tuo heitti näköjään Areenan etusivulle. Ohjelman omakin sivu löytyi @ http://yle.fi/radio1/musiikki/uusi_musiikki/viikon_saveltajavieraana_osmo_tapio_raihala_39301.html

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.