Amfion pro musica classica

Suomalainen musiikkikoulutus tuuliajolla

Etusivu Foorumit Jutut Suomalainen musiikkikoulutus tuuliajolla

Tämä aihe sisältää 11 vastaukset, 7 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Nimetön 10 vuotta sitten.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #17865

  Amfionisti
  Jäsen

  Kiitos Rauvolalle perusteellisesta selostuksesta. On se kumma ettei Sibelius-Akatemian johto ole viime 6 vuoden aikana tehnyt mitään ”kehityksen” estämiseksi. Sen sijaan on jatkuvasti väitetty, että kaikki on hyvin ja että negatiivisen muutoksen jo kauan sitten nähneet Siban pedagogit ovat näkö- tai vainoharhaisia.
  Olisiko johdon vihdoinkin myönnettävä virheensä, annettava lupaus perusopetuksen palauttamisesta keskeiseksi alueeksi ja kutsuttava Siban kaikki opettajat talkoisiin pelastamaan mitä pelastettavissa on. Se olisi sitä yhteishenkeä ja positiivista konsensusta joka viime vuosina on kärsinyt totaalisen haaksirikon.

  #18275

  hermes
  Jäsen

  Vuosikaudet on kuultu että Sibelius-Akatemian johdon on toteutettava OPM:n määräyksiä. Jussi Rauvola on ansiokkaasti osoittanut, että Opetusministeriön komentosillalla ei ole ketään. On selvää, että kaikki järjettömyydet ovat tulleet muihin korkeakouluihin kohdistuneiden toimien kylkiäisinä – siitä siis selittyy se, ettei niissä musiikkikoulutuksen ja taiteen kehityksen kannalta ole ollut mitään järkeä (ottamatta kantaa siihen, onko niissä tolkkua muiden korkeakoulujen näkökulmasta). Nyt, kun ”korkeamman olennon” yltä on poistettu huntu, kenen taakse mahtaa akatemian johto piiloutua. Hyvä vaihtoehto on tietysti S-akatemian hallitus: joukko päättäjiä, jotka saavat kokouksiin pinon papereita, mutta ehtivät lukea niistä vain päällimmäisen. Mutta sehän on normaalia demokratian käytäntöä.

  #18276

  Ville Komppa
  Jäsen

  Musiikkikoulutuksen ja yleensä taidekasvatuksen eteen taistelemisen pitäisi olla genrerajojen ja kuppikuntien yli ulottuvia ja siten koko kenttää koskevia haasteita. Rauvolan ansiokas kirjoitus tulisikin noteerata koko kentällä ja ryhtyä tosissaan puhaltamaan siihen samperin hiileen sen sijaan että huudellaan toisten ohi ”klassisen” ja ”kevyen” musiikin arvokkuudesta ja arvottomuudesta.

  Vastakkainasettelun aika tuskin kuitenkaan lienee edelleenkään ohi…

  #18277

  hermes
  Jäsen

  Ei siis huudella; on kuitenkin niin että toinen huutelijoista on hätää kärsimässä: sen resursseja supistetaan, se hylätään koulujen musiikinopetuksessa ja kasvava joukko kupin omistajia tulee samalle sopalle, jota ei mistään tule lisää. Tilanne on kyllä monivivahteinen, mutta kyllä ”kentän” jako ja siitä tehdyt johtopäätökset alkavat olla aika erikoisia: hienon liikeidean kehittänyt Riku Niemi kerää miljoonien pottia kiertämällä Suomen suurhallit, mutta valittaa että ei saa senttiäkään julkista tukea. Voi voi!

  Samaan aikaan klassisen musiikin koulutus on hätää kärsimässä, mutta toinen huutelija ei osoita vähääkään solidaarisuutta, vaan esittää syytöksiä, jotka yllyttävät poliitikkoja jatkamaan valitsemallaan tappolinjalla. Vääriä tilastoja, väärää informaatiota musiikkikasvatuksen sisällöstä (musiikkiopistothan satsaavat enenevästi rytmimusiikkiin), vertailuja jossa toisena osapuolena ovat vuosikymmenten mittaan syntyneet orkesterit ja oopperatalo, jotka asetetaan vastakkain rytmimusiikin pikkuyhtyeiden kanssa (klassiset pikkuyhtyeet toimivat nekin lähes ilman julkista tukea). Musiikkigenrejen väärää rinnastamista: esim. lastenmusiikki vastaan sinfoniamusiikki (ikäänkuin sinfoniaorkesterit eivät tekisi lastenmusiikkia). Ja niin edelleen.

  Ei kai ole niin hirveää, vaikka joku sanoo että Bach on hienoa? Onhan se niin, että sitä ei tiedetä.

  #18278

  Orfeus
  Osallistuja

  Miss’ pätsissä on kohta maa, mi ”samperin hiileen” puhaltaa?
  Miss’ on tuo hiili tumma, missä on tuo kenttä kumma,
  jolla kaikki taistelevat kaikkea vastaan kaiken puolesta,
  eikä kukaan mitään vastaan minkään puolesta?

  Moniarvomanalassa.

  #18279

  elvibreu
  Osallistuja

  ”Miss’ pätsissä on kohta maa, mi ”samperin hiileen” puhaltaa?”

  Kokemukseni: autoimmunologisesta sairaudesta kärsivä kulttuurimme on suurin piirtein tässä pätsi-vaiheessa: http://www.rokki.kalsarit.net/6.2.2013.mp3
  ..en tiedä miten ”seiska” jatkuu tällä kertaa.. (tuo rokki.kalsarit on nettipalveluntarjoajan, tai miten se nyt sanotaan, oletusarvo)

  ”eikä kukaan mitään vastaan minkään puolesta?”

  Tämä olisi olennaista: Taide versus Tato. Säveltäjien ja muusikoiden pitäisi tunnistaa/ymmärtää ”vihollinen” itsessään, välillään ja ympärillään. Naureskelematta vaikka naurattaakin.

  p.s. ”Commenttini” coskee vain tätä Orfeuksen runoa; Rauvolan ansioksta kuvausta(?) en voi lukea.

  #18280

  Jarkko Hartikainen
  Osallistuja

  Tato?

  #18281

  elvibreu
  Osallistuja

  Kiitos kysymästä! TATO = TalousTotalitarismi. Tämähän käy esimerkistä privaattikielen mahdottomuudesta..
  ”Kallistahan (en tarkoita tässä Yrjöä) tuo oli, mutta onko se arvokasta?”

  p.s. Ajattelin juuri miten ”lainopillisesti” voisi yrittää suojella ns. ”omaa ääntään” – silloin kun se ääni tarvitsee tuekseen byrokratioiden syövereihin kätkeytyvää, ei-kenenkään mylvintää..

  Esim. näin: ”Teos/esitys oli sangen omaperäinen heijastellessaan tekijänsä harvinaislaatuista keskinkertaisuutta tai ainutkertaista latteutta.” (kokoelma eri-ilmeisiä hymiöitä)

  #18282

  elvibreu
  Osallistuja

  T A L O U S T O T A L I T A R I S M I
  A A
  L — L
  O —- O
  U —— U
  S ——— S
  T ———— T
  O ————– O
  T —————– T
  A ——————– A
  L ———————— L
  I —————————- I
  T —————————- T
  A ——————————- A
  R ——————————— R
  I ————————————- I
  S ————————————– S
  M —————————————— M
  I ———————————————– I

  #18283

  elvibreu
  Osallistuja

  Selvennän vielä tulevia: Amfionin esittelyssä luki aikoinaan näin: ”Amfion on keskusteleva musiikkijournalistinen nettijulkaisu, jonka tarkoitus on toiminnallaan edistää suomalaisen taidemusiikin asiaa ei-kaupallisista lähtökohdista. Amfionin perustajat haluavat ottaa kantaa taidemusiikkielämän arvomaailman kaupallistumiseen ja sen seurauksiin.”

  ”Amfionin perustajat haluavat ottaa kantaa taidemusiikkielämän arvomaailman kaupallistumiseen ja sen seurauksiin” – tämä fraasi sai minut kiinnostumaan foorumista vuosia sitten. Motto ei ole oikein vielä saanut tulta alleen (Vers la Flamme..toki Orfeuksen ”Madonluvut” sytytti ikiliekin..) mutta Amfionin perustajien halu on olennaisen tärkeä. ”Arvomaailman kaupallistumisen” vakavuus ja kaikenkattavuus lienee selvää yhä useammalle?

  #18284

  Nimetön

  ?????
   
   
   
   
  &nbsp,?????????;
   
   
  —————————————————————————————————————–
  ??????

  #18285

  Nimetön

  <img title=”??” border=”0″ alt=”??” ec=”[:D]” src=”http://js3.pp.sohu.com.cn/ppp/images/emotion/base/spit.gif” /> <img title=”??” border=”0″ alt=”??” ec=”[:D]” src=”http://js3.pp.sohu.com.cn/ppp/images/emotion/base/spit.gif” /> <img title=”??” border=”0″ alt=”??” ec=”[:D]” src=”http://js3.pp.sohu.com.cn/ppp/images/emotion/base/spit.gif” /> <img title=”??” border=”0″ alt=”??” ec=”[:D]” src=”http://js3.pp.sohu.com.cn/ppp/images/emotion/base/spit.gif” /> ??????!!!
   
   
   
   
   
   
   
  —————————————————————————————————————–
  ???sr

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.