Amfion pro musica classica

Kautensa päättävä Oramo RSO:n kunniakapellimestariksi

Radion sinfoniaorkesterin kevätkauden viimeinen konsertti 25.5. on samalla Sakari Oramon läksiäiskonsertti, kun Oramon kausi orkesterin ylikapellimestarina päättyy. Oramo nimitetään samalla Radion sinfoniaorkesterin kunniakapellimestariksi.

Sakari Oramon kausi RSO:n ylikapellimestarina alkoi elokuussa 2003. Intendentti Tuula Sarotie kuvailee Oramon kautta hyvin merkittäväksi. ”Sakari Oramo jättää jälkeensä orkesterin, joka on aktiivinen ja kantaa itse mitä suurinta vastuuta omasta laadustaan.” Väistyvä ylikapellimestari on itsekin tyytyväinen kauteensa. ”Asetin itselleni tavoitteeksi, että kun Musiikkitaloon mennään, orkesteri on niin hyvässä kunnossa kuin se sillä kokoonpanolla ja siinä tilanteessa on suinkin mahdollista. Siinä olemme mielestäni aika hyvin onnistuneet. Seuraaja saa sitten viedä orkesteria omalla tavallaan eteenpäin.”

Oramon seuraaja on Hannu Lintu, joka aloittaa kautensa syksyllä 2013. Sitä ennen Lintu toimii RSO:n päävierailijana kauden 2012–2013. Oramo jatkaa ensi kaudella tiivistä yhteistyötään orkesterin kanssa ja johtaa muun muassa András Schiffin tähdittämän Bartók-festivaalin konsertteja joulukuussa 2012.

Läksiäiskonsertin johtaa Oramo, ja sen ohjelmassa on Seppo Pohjolan kolmannen sinfonian kantaesitys, Debussyn La Mer sekä Prokofjevin toinen viulukonsertto solistinaan Janine Jansen. Ennen konserttia klo 18 nähdään Konserttisalissa Juha Mustaojan ohjaama dokumentti ”Kapellimestari Sakari Oramo”. Dokumentissa Oramo muun muassa kertoo, miten muusikoita ilmaisuun kannustava kapellimestari voi synnyttää vuorovaikutteisen työilmapiirin, joka rohkaisee kokonaisia orkestereita tuomaan esiin vahvimpia puoliaan. Dokumentti esitetään myös Yle Teemalla.

RSO:n ohella Sakari Oramo on Tukholman filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja Kokkolan oopperan kapellimestari. Hänet on valittu myös BBC:n sinfoniaorkesterin tulevaksi ylikapellimestariksi vuodesta 2013 alkaen. Oramo johtaa lisäksi säännöllisesti Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria ja aloittaa orkesterin taiteellisena johtajana syksyllä 2013. Oramo päätti kymmenvuotisen kautensa Birminghamin sinfoniaorkesterin (CBSO) musiikillisena johtajana 2008.

Oramo on johtanut lukuisia merkittäviä orkestereita ja saanut kansainvälisiä tunnustuksia, ennen kaikkea taholta. Hän sai Birminghamin yliopiston kunniatohtorin arvon 2004. Vuonna 2008 Oramo palkittiin arvostetulla Elgar-mitalilla ja vuonna 2009 Brittiläisen imperiumin ritarikunta myönsi hänelle OBE-arvon hänen ansioistaan Britannian musiikkielämän kehittäjänä. Joulukuussa 2010 tasavallan presidentti myönsi Sakari Oramolle Pro Finlandia -mitalin.

Vastaa

Post Navigation