Amfion pro musica classica

Dani Juris ja Jan Söderblom Helsingin filharmonisen kuoron johtoon

Helsingin filharmoninen kuoro on valinnut uusiksi johtajikseen kaksi vahvaa nuoren polven kuoro- ja orkesterimusiikin ammattilaista. Taiteellisena johtajana aloittaa syyskuun alusta kuoronjohtaja Dani Juris ja vakituisena vierailevana kapellimestarina Jan Söderblom. Juris ja Söderblom seuraavat johtajina kuoron perustajaa Hannu Norjasta.

Dani Juris (s. 1984)  on voittanut palkintoja sekä kuoronjohtajana että perustamansa Kamarikuoro Kaamoksen kanssa. Lisäksi Juris johtaa Savolaisen Osakunnan Laulajia sekä toimii itse säännöllisesti kuorolaulajana ja korrepetiittorina.

A cappella -ohjelmistoa Juris haluaa kehittää entistä rikkaammaksi niin, että se kattaa eri tyylilajeja vanhasta musiikista uusimpiin kantaesityksiin. -Säestyksettömän ohjelmiston monipuolinen osaaminen on myös sinfoniakuorolle edellytys ammattimaiselle profiilille, Juris sanoo.

Jan Söderblom (s. 1970) on pitkän linjan viulisti ja kapellimestari. Hän on työskennellyt uransa aikana monien eturivin orkestereiden kanssa Suomessa ja ulkomailla tehden eri produktioissa yhteistyötä myös laulajien ja kuorojen kanssa. Helsingin filharmonisen
kuoron kapellimestarin pesti on Söderblomille kuitenkin uusi aluevaltaus, sillä pidempää vakisuhdetta kuoroihin hänellä ei ole aiemmin ollut.

-Koska taustani on orkesteriohjelmiston puolella, nälkäni kartuttaa kokemusta nimenomaan kuorotyössä on suuri. Pyrkimyksenämme yhdessä taiteellisen johtajan ja kuoron hallituksen kanssa on myös tuoda pitkäjänteisyyttä HFK:n kuoro-orkesteriprojekteihin, joissa työni painopiste tulee olemaan, Söderblom kertoo. Söderblom tulee johtaamaan 1-2 esitystä vuosittain. Johtajat suunnittelevat kuoron
konserttikalenterin yhdessä.

Helsingin filharmoninen kuoro on pääkaupunkiseudulla toimiva sinfoniakuoro. Kuoron edeltäjiä olivat valtakunnallinen Suomen filharmoninen kuoro ja alun perin jo 1970-luvulla toimintansa aloittanut Savonlinnan oopperajuhlakuoro, joka irtosi yhteistyöstä oopperajuhlien  kanssa 1990-luvun alussa.

Parhaillaan HFK esiintyy Kansallisoopperassa  Rankanen ? Elo ? Saarinen -nykytanssi-illassa Tero Saarisen teoksessa Mariage, joka perustuu Igor Stravinskin Les Noces -pienoisoopperaan.

Vastaa

Post Navigation