Amfion pro musica classica

Wihurin rahasto jakoi 9,1 miljoonaa euroa

Kaija Saariaho

Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakoi eilen Finlandia-talossa palkintoina ja apurahoina historiansa suurimman summan, 9,0 miljoonaa euroa, 345 yksityishenkilölle tai työryhmälle ja 106 yhteisölle. Yhteensä 451 hakijaa sai siis tukea hankkeilleen, kun hakemuksia rahastolle tuli jopa 3672 kappaletta.

Klassisen musiikin saralla tukea saivat muun muassa Amfion ry, Helsingin barokkiorkesteri, Jousikvartetit Ritarihuoneella -konserttisarja sekä viulu- ja sellokilpailut Kuopiossa, Helsingissä ja Turussa.

Samassa yhteydessä rahasto antoi 100 000 euron Sibelius-palkinnon Kaija Saariaholle. Palkinto jaetaan ”kansainvälisesti tunnetuiksi ja tunnustetuiksi tulleille eteville säveltäjille”, ja sen ovat aiemmin saaneet muun muassa Jean Sibelius, Olivier Messiaen, Aulis Sallinen ja György Ligeti.

Aivan varmasti nämä säveltäjät ovat tunnustuksensa ansainneet; Kaija Saariahon vahvaa, kaunista ja värikylläistä musiikkia soitetaan ja lauletaan nykyään joka puolella maailmaa. Mutta jälleen herää kysymys: onko ihan oikein, että raha menee rahan luokse? Moni tekijä riemuitsisi vähemmästäkin kuin uudesta asunnosta Pariisissa tai Steinway-flyygelistä.

Vastaa

Post Navigation