Amfion pro musica classica

Funktioita

Kovin talvista, mutta myös suurimman osan aikaa aurinkoista. Pääsiäismaanantaina kävin Strausbergin keskiaikaisessa pikkukaupungissa, minne pääsee Berliinistä paikallisjunalla 2,70 euron hintaan, matka kestää vajaan tunnin yhteen suuntaan. Jos haluaa Helsingistä matkustaa Espooseen, siitä ilosta pitää maksaa 3,80.

En ole myöskään aikaisemmin kunnolla käynyt Hansaviertelissä, missä Tiergartenin puistoon levittäytyy vuoden -57 asuntomessualue (http://www.interbau57.com, http://de.wikipedia.org/wiki/Interbau). Sodan jälkeisten nimekkäiden arkkitehtien, kuten Le Corbusier, Walter Gropius, Egon Eiermann, Alvar Aalto jne., suunnittelema alue on kaunis ja idealistisuudessaan vaikuttava. Le Corbusierin talo ei tosin mahtunut kyseiselle alueelle ja se rakennettiin Olympiastadionin lähelle.

Talot ovat harvassa viheralueiden ympäröiminä, palvelut keskitetysti lähellä, tunnelma on erittäin rauhallinen. Kuka haluaa asua niissä nykyään on eri kysymys. esimerkiksi äänieristys ei varmasti ole hyvä, mutta kyseessä on myös arvovalinta. Eräällä tavalla nykyajan rakentaminen lähiöparitaloalueineen ja umpioituine kerrostaloasuntoineen heijastaa myös epäyhteisöllisyyden ihannetta, joka rakennuskannan mukana säilyy. Interbau57 on paitsi erään aikakauden poliittisten asetelmien, myös nousevan demokratian ja idealistisen arvomaailman ilmentymä. Kansattaa aina välillä miettiä, mikä niissä oli hyvää.

Interbau57

Comments are closed.

Post Navigation