Amfion pro musica classica

Barenboim Ramallahissa

Ramallah Cultural Palace on saanut saksalaiselta lahjoittajalta uuden Steinway- flyygelin. Viime lauantaina Daniel Barenboim vihki soittimen Beethoven-sonaattiresitaalilla. 1000 paikan sali oli aivan täynnä paikallisia politiikkoja, liikemiehiä, lähetystöjen edustajia ja avustusorganisaatioiden ulkomaisia työntekijöitä. Edward Said:n leski Miriam Said ja Ramallah:n tärkein mies Mustafa Barghouti olivat myös paikalla. Tärkeä ja harvinainen tapahtuma tässä n. 85 000 asukkaan Länsirannan pääkaupungissa.

Barenboim on yrittänyt jo monen vuoden ajan kehittää Ramallah:n kulttuurielämää. Hänen ja palestiinalaisen filosofi Edward Said:n perustaman säätiön päämäärä oli tehdä tällaisista konserteista säännöllinen tapahtuma. Säätiön, Espanjan valtion (joka rahoittaa suuren osan säätiön toiminnasta), Medical Aid-organisaation (joka avustaa musiikkilastentarhan organisoinnissa), Saksassa toimivan Barenboimin ja sieltä käsin rekrutoidun musiikikoulun opettajien välinen kommunikaatio on ollut kuitenkin vaikeaa. Lauantain konsertin päätteksi Barenboim piti lehdistötilaisuuden, jossa itse konsertti ja lahjoitettu soitin jäivät melkein unohduksiin. Uutinen, että Barenboim sai Palestiinan kunniakansallisuuden ja että hänelle on jo myönnetty paikallisille tuttu vihreäkantinen passi, oli kaikkien huulilla. Barenboim on luultavasti ainoa Israelin kansalainen, jolla on myös palestiinalainen passi ja joka julkisesti matkustaa Isarelin ja Länsirannan välillä. Israelin kansalaisille matkustaminen Länsirannan ja niin myös Ramallah:n alueelle on laitonta.

Monen mielestä Barenboimin kunniakansalaisuuden hyväksyminen on petos, toisten mielestä solidaarisuuden osoitus. Haaretz, Israelin tärkein uutislehti, julkaisi sunnuntaina nettisivuillaan ison artikkelin, joka tuomitsi Barenboimin provokaation. Konsertti mainittiin vain yhdellä lauseella. Kymmenet agressiiviset kommentit koristivat sivua vielä maanantaina, jolloin koko artikkeli poistettiin verkosta.

Mitä lahjoitetulle flyygelille tapahtuu? Barenboim-Said säätiön musiikkikoulun opettajan toivoivat saavansa käyttää sitä opettajien konsertteihin, jotka tällä hetkellä ovat ainoita klassisen musiikin konsertteja Ramallah:ssa. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että flyygeli joutuu Medical Aid:n ’suojeluun’ lukkojen taakse, josta se haetaan vasta Barenboimin seuraavalla vierailulla.

Daniel BaremboimKeskiviikkona mieheni, klarinetisti Douglas Metcalf, oli järjestänyt konsertin kitaristikollegansa kanssa paikallisessa Goethe-Instituutin ja Institut Francais:n kirjastossa. Viime hetkellä näytti siltä, että konsertti joudutaan perumaan. Tiistaina 18 palestiinalaista oli kuollut Gaza:n alueella IDF:n (Israel Defence Forces) hökkäyksessä. Ramallah oli valtionsurun valtaama, kaupat ja ravintolat kiinni. Konsertin pitäminen tällaisella hetkellä voisi suututtaa paikallisia, jos se tulkitaan myötätunnon puutteena. Arabinkielen konserttia merkitsevä sana merkitsee myös juhlaa, iloitsemista. Douglas ja Goethe-instituutin henkilökunta päätti kuitenkin olla peruuttamatta konserttia, johon illalla saapui täysi sali kuulijoita. Surullinen argentiinalainen musiikki ei näyttänyt loukkaavan tilanteen vakavuutta.Paikallinen lehtiuutinen

Vastaa

Post Navigation