Amfion pro musica classica

Paulon Säätiö tilaa sellokonserton Sauli Zinovjevilta

Sauli Zinovjev. Kuva © Otto Virtanen.

Sauli Zinovjev. Kuva © Otto Virtanen.

Paulon Säätiö tilaa sellokonserton nuorelta suomalaissäveltäjältä Sauli Zinovjevilta. Tilaus on säätiön lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Sellokonsertto kantaesitetään 3.2.2018 Sibafestin päätöskonsertissa Musiikkitalossa Helsingissä. Konsertissa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria johtaa Atso Almila. Konserton solisti valitaan koesoitolla toukokuussa 2017 Sibelius-Akatemian sello-opiskelijoista.

Paulon Säätiö haluaa lahjoittaa 100-vuotiaalle Suomelle jotain pysyvää, ja teostilauksellaan se tukee Suomen säveltaidetta. Säätiö on kansainvälisen Paulon sellokilpailun päärahoittaja. Sauli Zinovjev on säveltänyt aiemmin mm. teokset Charged I & II (2015–2016) kahdeksalle sellolle ja sooloselloteoksen Arco (2014). Nyt tilattu sellokonsertto on kestoltaan 15–20 minuuttia.

Sauli Zinovjev (s. 1988) on uuden säveltäjäsukupolven nousevia nimiä. Hän sijoittui vuonna 2014 kolmanneksi kansainvälisessä Uuno Klami -sävellyskilpailussa orkesteriteoksellaan Gryf (2013). Radion sinfoniaorkesteri kantaesitti helmikuussa 2017 hänen orkesteriteoksensa Batterian (2016, Ylen tilaus).

– Paulon Säätiön tilaus on suuri luottamuksen osoitus ja kunnia, Sauli Zinovjev toteaa. – Tilauksesta syntyy teos, jota toivottavasti pääsee kuulemaan useammankin kerran. Pöytälaatikkoon ei ole motivoivaa säveltää. Kaikkiaan tilauksen saaminen on hirveän tärkeää henkisesti. Toki se tarkoittaa myös elantoa.

Zinovjev valmistui musiikin maisteriksi 2015 Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, jossa hänen sävellysopettajansa oli Tapio Nevanlinna. Hän on täydentänyt opintojaan Karlsruhessa Wolfgang Rihmin johdolla. Zinovjev aloitti musiikkiopinnot Lahden konservatoriossa, jossa hän opiskeli pianonsoittoa. Hänen teoksiaan ovat esittäneet RSO:n ja Kymi Sinfoniettan lisäksi mm. Sinfonia Lahti ja Oulu Sinfonia sekä saksalainen Ensemble Recherche ja tanskalainen Esbjerg Ensemble.

Sibafest on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian joka toinen vuosi järjestämä festivaali. Vuoden 2018 Sibafestin taiteellinen johtaja on kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila. Viikon kestävä tapahtuma esittelee yleisölle Sibelius-Akatemian toimintaa kaikessa laajudessaan. Seitsemäs Sibafest järjestetään Musiikkitalossa 27.1.­–3.2.2018.

Paulon Säätiö on apurahoja jakava säätiö, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea lääketieteellistä tutkimustyötä, tukea ja kehittää kuvaama- ja musiikkitaidetta sekä edistää liikesivistyksellistä tutkimus- ja koulutustyötä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa vuosittain apurahoja edellä mainittuihin tarkoituksiin. Säätiö on perustettu vuonna 1966. Säätiön rahoittama Kansainvälinen Paulon Sellokilpailu järjestetään joka viides vuosi. Seuraavan kerran kilpailu on lokakuussa 2018.

Vastaa

Post Navigation