Amfion pro musica classica

Fukushiman katastrofille jousikvartetto

Arditti Quartet. Kuva: Astrid Karger

Lucernen festivaaleilla kantaesitettiin 10.9. itävaltalaissäveltäjä Georg Friedrich Haasin seitsemäs jousikvartetto, joka on sävelletty Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden muistoksi. Sävellyksen esitti Arditti Quartet.

Haas on huomenna päättyvän festivaalin tämänvuotinen nimikkosäveltäjä. Lucernen kesäfestivaali kestää elo-syyskuun. Festivaalin teemana on yö. Tänään lauantaina siellä kuullaan Haasin kolmatta jousikvartettoa ”In iij. Noct.”(2001), joka esitetään pimeydessä. Miltei tunnin mittainen teos edellyttää muusikoita soittamaan ulkoa eri puolilla esitystilaa. Festivaalien ohjelmassa on myös Haasin kamariooppera Nacht (1998), joka perustuu Friedrich Hölderlinin teksteihin.

Haas (s. 1953) käyttää sävellyksissään spektriharmonioita ja mikrotonaalisuutta. Seitsemännessä jousikvartetossa hän hyödyntää myös elektroniikkaa.

Haas lahjoitti seitsemännen jousikvartettonsa tekijänpalkkion siirreltävän konserttitalon rakentamiseen. ”Ark Nova” -nimisen liikkuvan salin on tarkoitus kiertää ensi vuonna Japanin katastrofialueilla. Projekti on Lucernen festivaalin tilaus.

Lisää aiheesta: http://www.zeit.de/2011/38/Komponist-Haas/seite-1
http://www.universaledition.com/Georg-Friedrich-Haas/composers-and-works/composer/278

Vastaa

Post Navigation