Amfion pro musica classica

Viuluoktetin rakentaja kuollut

Kuva: Hutchins Archive

Carleen Hutchins (1911–2009) oli innovatiivinen soitinrakentaja, joka muistetaan eritoten kahdeksasta erikokoisesta ja -vireisestä viuluperheen soittimestaan.

Soitinrakennuksen tieteeseen syvällisesti perehtynyt Hutchins aloitti uransa rakentamalla soittimia, joita saattoi sitten purkaa osiinsa. Hänen merkittävimpiin keksintöihinsä kuuluu viulun pohjan ja kannen ”virittäminen”: ennen kuin soitin liimataan yhteen, mainittujen osien päälle sirotellaan pieniä hiukkasia (kuten koristekimalletta). Kun kanteen tai pohjaan sitten ohjataan ääniaalto, hiukkaset asettuvat tiettyjen kuvioiden mukaan ja rakentaja tietää, missä kohden puuta on liikaa. Monet viulunrakentajat käyttävät tätä tekniikkaa edelleen.

Viuluoktetin tarkoitus on saada aikaan tasapainoinen, viulumainen sointi seitsemän oktaavin alalla. Pienin soittimista soi oktaavia tavallista viulua korkeammalta, ja seuraava on viritetty aina kvinttiä edellistä alemmas. Soitinkokoelmaa käyttää ainakin Hutchins Consort -yhtye, jonka MySpace-sivuilta voi kuunnella näytteitä musiikista.

Carleen Hutchins myös perusti Catgut Acoustical Societyn, jonka tarkoituksena on edistää tieteellisten periaatteiden käyttämistä soitinrakentamisessa.

Vastaa

Post Navigation