Amfion pro musica classica

Vastoin säveltaidetoimikunnan esitystä, Savonlinnan oopperajuhlille jättikorotus valtionapuun

Opetusministeriö on päättänyt korottaa Savonlinnan oopperajuhlien avustusta vastoin valtion säveltaidetoimikunnan kantaa, kertoo STT ja Turun sanomat. Korotus on myös Taiteen keskustoimikunnan esitystä suurempi. Avustusta nostetaan 59 000 eurolla 719 000 euroon vuotuisessa valtakunnallisten kulttuuritapahtumien valtionapujen jaossa. Korotus on Savonlinnan valtionavussa suhteellisen pieni mutta euromääräisesti eri tasoa kuin muiden festivaalien saamat korotukset tai avustukset yleensä. Oopperajuhlat saa taidetapahtumista ylivoimaisesti eniten valtiontukea.

Valtion säveltaidetoimikunta ehdotti Savonlinnan avustuksen pitämistä ennallaan, koska se halusi jakaa lisää rahaa muille tapahtumille. STT:n tietojen mukaan korotuksen takana on opetusministeriön johto. Taiteen keskustoimikunta ehdotti oopperajuhlille hieman vaatimattomampaa, 40 000 euron korotusta, mutta opetusministeri Stefan Wallin (r) korotti lisää. Viime vuonna hän korotti vastaavalla tavalla Porin Jazzin avustusta.

Valtion säveltaidetoimikunnan puheenjohtaja Pekka Vapaavuori on tyrmistynyt oopperajuhlia koskevasta asiasta ja sanoo, että ministeriö käveli toimikunnan yli. ”Meillä oli jo valmis esitys, kun meille ilmoitettiin, että siitä pitäisi saada niin ja niin paljon Savonlinnan oopperajuhlille. Muuttakaa esitystä sen mukaan,” Vapaavuori kertoo tapahtumista. Hänen mielestään tuli taas kerran ilmi, miten olematon merkitys asiantuntijajärjestelmällä ja niiden lausunnoilla on avustuksista päätettäessä.

Vastaa

Post Navigation