Amfion pro musica classica

Tiedote: Koululaiset kantaesittävät Jean Sibeliuksen lapsuudesta kertovan oopperan

b6a2a226c4f66974_org     a29a64fb48fdfe02_400x400ar

Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuonna kansallissäveltäjän rakastettujen sävellysten lisäksi voi kuulla myös ihan uutta musiikkia, kun espoolaisen Jousenkaaren koulun oppilaat kantaesittävät ammattilaulajien kanssa Olli Kortekankaan säveltämän oopperan Sibeliuksen lapsuudesta. Kansallisoopperan koululaisoopperoita on esittänyt jo 13 500 koululaista. Jannen salaisuudesta järjestetään ensi kertaa myös suurelle yleisölle avoimia esityksiä.

27.3. saa kantaesityksensä Kansallisoopperan kuudes koululaisooppera Jannen salaisuus, joka kertoo Jean Sibeliuksen lapsuudesta. Olli Kortekankaan säveltämään oopperaan libreton on laatinut Minna Lindgren. Teoksen esittää 55 espoolaisen Jousenkaaren koulun 4.–5.-luokkalaista, joiden rinnalla esiintyvät oopperalaulajat Ann-Marie Heino, Aki Alamikkotervo ja Hannu Forsberg. Orkesterina toimii pianisti Maarja Plink sekä nuori viulisti Sibelius-Akatemian nuorisokoulutusosastolta.

Teoksessa seikkailee ”Janne” Sibelius 11-vuotiaana koululaisena 1870-luvun Hämeenlinnassa. Juulia Tapolan ohjaama ooppera kuvaa koululaisen kasvua kohti salattua haavettaan ja ominta osaamistaan – säveltämistä. Todellisiin tapahtumiin perustuvassa tarinassa isää ikävöivä Janne inhoaa märkien huopatossujen hajua ja pianotunteja, anoo eksentriseltä Pehr-sedältä viulua lahjoitettuaan omansa köyhälle ystävälleen, osallistuu Hämeenlinnan torilla 300 lapsen lumisotaan, kääntyy ujouttaan selin yleisöön viulua soittaessaan ja kuulee miten räsymaton värikkäät raidat alkavat soida. Teoksen sanomana on, että jokaisessa on jotain ainutlaatuista, ja että merkkihenkilökin on joskus ollut omaa polkuaan etsivä lapsi.

Musiikillisesti teoksessa on viittauksia useaan Sibeliuksen sävellykseen. Myös kaikkien seitsemän sinfonian sävellajit yhdistyivät Kortekankaan käsissä yhdeksi melodiaksi. Taina Relanderin lavastus ja puvut heijastelevat aikakauden henkeä porvariskoteineen ja luokkahuoneineen. Valaistuksen Alminsalin esityksiin suunnittelee Vesa Pohjolainen.

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä perehtyy opettajansa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Teoksen aihepiiriin perehdytään eri oppiaineiden kautta Oopperalta saadun materiaalipaketin avulla, ja ohjaaja ja pianisti käyvät koululla harjoittamassa musiikkia ja valmistelemassa ohjausta. Esityspäivän aikana ooppera harjoitellaan muusikkojen johdolla valmiiksi pukuineen, maskeerauksineen ja lavastuksineen. Päätteeksi ooppera esitetään koulutovereille ja perheille.

Nyt ensimmäistä kertaa muullakin yleisöllä on mahdollisuus kokea koululaisoopperoiden ainutkertainen energia, sillä Jannen salaisuuden kantaesityksen jälkeen järjestetään kaksi yleisölle avointa esitystä. Lokakuusta 2015 alkaen teosta esittävät kymmenet koulut eri puolilla Suomea. Kansallisooppera on tuottanut koululaisoopperoita 5.–6.-luokkalaisten kanssa jo 14 vuoden ajan, ja omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut 13 582 oppilasta 267 koulussa eri puolilla Suomea. Päämääränä ei ole ainoastaan tutustuttaa oopperaan taidemuotona, vaan taiteellisen prosessin läpikäyminen lisää myös itsetuntemusta, opettaa sosiaalisuutta ja on voimauttava kokemus.

Jannen salaisuus on Olli Kortekankaan kahdeksas ooppera. Kortekankaan oopperoista on Kansallisoopperassa aiemmin nähty Joonan kirja (1995) ja Isän tyttö (2009). Kirjailija–toimittaja Minna Lindgren debytoi Jannen salaisuuden myötä libretistinä.

Olli Kortekangas: Jannen salaisuus
Kantaesitys 27.3. klo 18 Alminsalissa
Yleisölle avoimet esitykset 28.3. klo 12 ja 15 Alminsalissa, liput 16/9 e Lippupiste ja Oopperan lipunmyynti

http://www.ooppera.fi/

Vastaa

Post Navigation