Amfion pro musica classica

Teosto-palkinnon saivat Magnus Lindberg ja PMMP

Magnus Lindberg on saanut tämän vuoden Teosto-palkinnon sävellyksestään Graffiti. Lindberg jakaa 40 000 euron palkinnon PMMP-yhtyeen levyn Veden varaan säveltämien, sanoittamien ja sovittamien Jori Sjöroosin, Paula Vesalan ja Mira Luotin kanssa.

Palkinto jaettiin nyt seitsemännen kerran. Voittajan valitsivat toimittajat Pekka Gronow ja Vesa Sirén sekä viime vuoden palkinnonsaaja, rap-muusikko Asa. Raadin mukaan Lindberg ”hallitsee Graffitissa sinfoniaorkesterin ja kamarikuoron esityskoneiston täydellisesti”, ja säveltäjän tyyli ”avautuu kamarikuoron avulla ehkä entistäkin laajemmalle yleisölle […] Antiikin Pompeijin seinäkirjoituksista taitavasti poimitut latinankieliset katkelmat muodostavat freskon yhteiskunnasta ennen – ja nyt. Seinäkirjoitukset ovat aina olleet rahvaalle vapaa ja riippumaton foorumi, jonka avulla vallanpitäjiä ja hallitsijoita voidaan arvostella.”

PMMP:n levyä kiiteltiin särmikkyydestä ja Vesalaa ja Luotia rohkeudesta tarttua vaikeisiinkin laulunaiheisiin. ”Tarkoituksellinen naivismi, räiske ja herkkyys tuottavat kiinnostavia tekstejä, jotka sopeutuvat saumattomasti Jori Sjöroosin tarttuviin melodioihin.”

Teosto-palkinnolla halutaan nostaa esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia ja edistää siten suomalaista säveltaidetta. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia ja niiden pitää olla kuluvan tai edellisen vuoden tuotantoa. Palkintoa jakavat Teostoon kuuluvat säveltäjät, sanoittajat ja musiikin kustantajat.

Vastaa

Post Navigation