Amfion pro musica classica

Sibeliuksen neljäs sinfonia ilmestynyt kriittisenä editiona

Sibelius teki IV sinfonian käsikirjoitukseen muutoksia lyijykynällä ennen teoksen julkaisuprosessia.

Sibelius teki IV sinfonian käsikirjoitukseen muutoksia lyijykynällä ennen teoksen julkaisuprosessia.

Jean Sibelius Works -sarjan 33. osa on julkaistu. Se sisältää IV sinfonian kriittisen laitoksen. Sarjaa julkaisevat Kansalliskirjasto, Sibelius-Seura ry ja kustannusyhtiö Breitkopf & Härtel (Wiesbaden).

Sibeliuksen neljännestä sinfoniasta on edelleen liikkeellä virheitä sisältäviä nuottilaitoksia. ”Uuden kriittisen edition partituuriin on korjattu runsaasti virheitä ja selvitetty epätarkkuuksia. Siinä valotetaan myös sinfoniaan liitettyjä ohjelmallisia ajatuksia”, kertoo niteen toimittanut tutkija Tuija Wicklund.

Teoksen sävellysprosessi oli pitkä ja valmistuminen aikataulussa täpärällä. Viimeisinä kahtena viikkona ennen kantaesitystä Sibelius kirjoitti päiväkirjaansa taistelevansa Jumalan kanssa ja henkensä hädässä. Ensiesityksen jälkeen Sibelius muokkasi sinfonian ennen sen kustantamista. Nyt julkaistaan 2. ja 3. osan varhaisversio ensimmäistä kertaa.

Neljännen sinfonian vastaanotto vuonna 1911 oli hämmentynyt ja kriitikot kuvasivat sinfoniaa vaikeatajuiseksi, moderniksi ja rohkeaksi. Sibelius itse kirjoitti pian teoksen valmistumisen jälkeen: ”Rakastan sitä teosta. Se on iki-ihana.” Vielä lähes 80-vuotiaana Sibelius totesi: ”IV sinfonia edustaa hyvin oleellista ja suurta osaa minua; kyllä minä olen iloinen, että olen tuon kirjoittanut.”

Vastaa

Post Navigation