Amfion pro musica classica

Nuorten toiveet 100-vuotiaalle Suomelle ja tulevaisuudelle muuttuvat sävellyksiksi

Kaksitoista 10–12 -vuotiasta nuorta pääkaupunkiseudun peruskouluista on kevään 2017 aikana säveltänyt omia teoksia Musiikkitalon päätoimijoiden ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin yhteisen Kuule, minä sävellän! -projektin puitteissa. Sävellysten teemana ovat nuorten toiveet 100-vuotiaalle Suomelle ja tulevaisuudelle, ja niihin on haettu innostusta muun muassa Luonnontieteellisen museon Muutosta ilmassa -näyttelystä. Tuoreet teokset kuullaan ammattimuusikoiden esittäminä Helsingin Musiikkitalossa 27. huhtikuuta. Konserttiin on vapaa pääsy.

Kuule, minä sävellän! -projektin keskeinen ajatus on toteuttaa nuoren säveltäjän musiikillinen visio sellaisenaan. Tässä auttavat ammattisäveltäjät ja -muusikot sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat. Projektin puitteissa on tutustuttu eri instrumentteihin ja musiikin eri elementteihin leikin ja musiikillisen keksimisen avulla. Lasten sävellyksissä ovat nousseet esille muun muassa ilmastonmuutos, luonto ja siinä tapahtuvien muutosten herättämät tunteet, kaupunki, vadelmatoukan kasvutarina ja laivamatka.

Kouluttajina kevään 2017 aikana ovat toimineet Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori Riitta Tikkanen, säveltäjät Pasi Lyytinen ja Dante Thelestam sekä näyttelijä Elina Stirkkinen. Nuorten sävellykset konsertissa esittää 9-henkinen Kuule Ensemble, joka koostuu Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sekä Suomen kansallisoopperan ja -baletin ammattimuusikoista. Kokoonpanoa johtaa Sibelius-Akatemiassa kapellimestariluokalla opiskeleva Emilia Hoving.

Kuule, minä sävellän! on Helsingin kaupunginorkesterin, Musiikkitalon, Radion sinfoniaorkesterin, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Suomen kansallisoopperan ja -baletin sekä New Yorkin filharmonisen orkesterin vuonna 2011 käynnistynyt yhteistyöprojekti, johon on tähän mennessä osallistunut yli sata lasta ja nuorta. Kuule, minä sävellän! -hanketta ovat tukeneet Alfred Kordelinin ja Paulon säätiöt.

Video Kuule, minä sävellän! -projektista keväällä 2017:

http://news.cision.com/fi/taideyliopisto/e/video-kuule–mina-savellan—projektista-kevaalla-2017,c2114417

 

Vastaa

Post Navigation