Amfion pro musica classica

Lotta Wennäkosken Uniin asti Teosto-palkintoehdokkaana

Teosto-palkintoehdokkaat

Teosto-palkintoehdokkaat

Teosto-palkintoehdokkaiksi on valittu tänä vuonna viisi teosta. Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Jos palkinnon saa yksi teos tai teoskokonaisuus, palkintosumma on 25 000 euroa. Jos palkinto jaetaan useamman teoksen kesken, palkintosumma on enintään 40 000 euroa.

Ehdokkaana olevat teokset ja teoskokonaisuudet on julkaistu tai kantaesitetty vuoden 2017 aikana.

”Suomessa tehdään ja julkaistaan joka vuosi valtava määrä kiinnostavaa musiikkia. Skaalan laajuudesta saa esiraadin jäsenenä erinomaisen kuvan”, toteaa esiraadin puheenjohtaja, Turun filharmonisen orkesterin intendentti Maati Rehor. ”Tällä kertaa pöydällä oli erityisen paljon mielenkiintoisia taide- ja kansanmusiikkiteoksia. Kävimme kuitenkin tarjontaa läpi keskittyen – Teosto-palkinnon sääntöjen mukaisesti – nimenomaan teoksiin, ei genreihin tai tekijöihin. Valinnan tekeminen ei ole koskaan helppoa, mutta painokkaan puntaroinnin jälkeen päädyimme tähän hienojen ehdokkaiden edustavaan joukkoon”, Rehor jatkaa.

Esiraadin valitsemat Teosto-palkintoehdokkaat perusteluineen (aakkosjärjestyksessä teoksen nimen mukaan):

From The Bed And Beyond – Astrid Swan
Astrid Joutsenon sävellykset ja sanoitukset levyllä From The Bed And Beyond.

Swanin teos tekee yksityisestä universaalia ja nousee synkän aiheensa yläpuolelle lähestymällä sitä yllättävällä, helposti lähestyttävällä kepeydellä – sekä sävellyksellisesti että sanoituksellisesti. Melodiat ja sovitukset, jotka ammentavat itsevarmasti suuresta määrästä kevyen musiikin genrejä, antavat tälle levylle sen aurinkoisen reunuksen. Koskettava, herkkä ja voimakas teos.

Metsänpeitto – Meriheini Luoto
Meriheini Luodon sävellykset levyllä Metsänpeitto.

Metsänpeitto laajentaa ymmärrystämme musiikin ajallisesta ulottuvuudesta ja viulun muuntautumiskyvystä. Teos vie kuulijan toisenlaiseen maailmaan pikkuhiljaa johdatellen. Musiikki on välillä uhkaavaa ja välillä lempeää, kuin metsä. Luodon innovatiivinen tapa lähestyä kansanperinnettä on tuottanut rohkean ja ajoittain jopa pelottavan levyn, joka ei mielistele ketään. Omaäänisen säveltäjän teos.

Reflection – Hyväluoma Group
Tero Hyväluoman sävellykset levyllä Reflection.

Vahvat melodiat ja improvisaatioon nojaava ilmaisu vuorottelevat mielenkiintoisella tavalla ja luovat tunteen, että mitä tahansa voi tapahtua. Hyväluoman koukuttavien melodioiden lisäksi mehevät harmoniat ja virtuoosinen äänenkuljetus tarjoavat jatkuvia wau-elämyksiä. Sävellyksissä on läsnä suomalaisen ja pohjoismaisen kansanmusiikin kerrostumia, vaikka ne ammentavat paljon myös jazzin ja populaarimusiikin perinteestä. Riuskaa ja rämäpäistä crossoveria!

Uniin asti – Lotta Wennäkoski
Lotta Wennäkosken sävellys Olli Heikkosen, Saila Susiluodon, Nils-Aslak Valkeapään, Claes Anderssonin ja Kantelettaren teksteihin teoksessa Uniin asti.

Leikkisä ja humoristinen kokonaisuus, joka hyödyntää monipuolisesti ison orkesterin ja kuoron sointivärien koko kirjoa. Wennäkosken rikkaan lyyrinen ote tulee hienosti esille. Uniin asti on kypsän taiteilijan vahva taidonnäyte, joka viittaa kotimaiseen mieskuorolaulun perinteeseen ja katsoo samalla rohkeasti sen tulevaisuuteen.

XX – Joona Toivanen Trio
Joona Toivasen, Olavi Louhivuoren ja Tapani Toivasen sävellykset ja sovitukset levyllä XX.

XX on vahva, niukoista elementeistä rakennettu ja meditatiivinen kokonaisuus. Minimalistisen lyyrisesti soittava ja rytmisesti hienovireinen trio jättää kuuntelijalle paljon tilaa haltioitua omasta kokemuksestaan. Pienistä äänten pisaroista kasvaa musiikin puro, joka hetken virrattuaan erkanee taas pieniksi äänten pisaroiksi muodostaakseen uuden, erilaisen virtauksen.

Teosto-palkinnolla palkitaan rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia

Teosto-palkinnolla musiikintekijät ja -kustantajat nostavat vuosittain esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaetaan 15. kerran.

Palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle, ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa.

Esiraadin ja tuomariston kokoonpano

Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna Turun filharmonisen orkesterin intendentti Maati Rehor (esiraadin pj), muusikko-musiikkitoimittajat Arttu Tolonen ja Amanda Kauranne, Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro, musiikkitoimittajat Wilhelm Kvist ja Tuuli Saksala sekä muusikko Pekka Kuorikoski.

Palkinnon saajan tai saajat ehdokkaiden joukosta valitsee kolmihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat MEP Miapetra Kumpula-Natri (raadin pj), Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaa ja viime vuonna Teosto-palkinnolla palkittu säveltäjä-sanoittaja Mikko Joensuu (Amen 1 & 2).

Teosto-palkintovoittaja julkistetaan Musiikkitalon Ravintolassa torstaina 26.4. pidettävässä tilaisuudessa.

Vastaa

Post Navigation