Amfion pro musica classica

Lorin Maazel täytti 80 vuotta

Ihmelasten urat ovat usein kuin tähdenlentoja, yhtä nopeita syttymään ja sammumaan, kirjoittaa Frankfurter Allgemeinen Gerhard Rohde. Vaan ei eilen 80 vuotta täyttänyt Lorin Maazel, joka jo 9-vuotiaana johti Los Angelesin ja vuotta myöhemmin New Yorkin filharmonikkoja. Ura on jatkunut systemaattisesti näihin päiviin saakka: viime vuonna Maazel luovutti musiikillisen johdon New Yorkissa Alan Gilbertille. Tulevalla viikolla hän johtaa Bruckneria Wienissä ja Tsaikovskia ja Sibeliusta Valencian oopperatalo Palau de les Arts:ssa, jonka musiikillisena johtajana hän toimii.

Maazel syntyi Ranskassa vuonna 1930 juutalais-amerikkalaiseen perheeseen ja vietti lapsuutensa Yhdysvalloissa. Orkesterinjohtoa hän alkoi opiskella seitsemänvuotiaana, mutta viulistina Maazel debytoi vasta 15 vuoden kypsässä iässä.

Vuonna 2008 Maazel johti New Yorkin filharmonikkojen historiallisen konsertin Pjongjangissa Pohjois-Koreassa. Konsertin ohjelmassa oli kansallislaulujen, Dvorakin yhdeksännen sinfonian ja Gershwinin sävelrunon Amerikkalainen Pariisissa lisäksi korealainen kansanlaulu Arirang. Maazel kertoo matkakokemuksesta talkshow-isäntä Charlie Rosen kiinnostavassa haastattelussa.

Vastaa

Post Navigation