Amfion pro musica classica

Kulttuurivientiä Suomesta Egyptiin

Ralf Gothónin 2007 aloittama yhteistyö Kairon Oopperan ja Suomen Kairon suurlähetystön kanssa jatkuu 16.–26 toukokuuta 2008, jolloin ”Musiikkisilta Suomi-Egypti” -festivaalilla suomalaiset taiteilijat opettavat ja konsertoivat egyptiläisten kollegojensa kanssa Kairossa.

Toimintaan osallistuvat oopperaohjaaja Eija Tolpo, pianisti Jari Hiekkapelto, alttoviulisti Teemu Kupiainen, sellisti Arto Noras ja Ralf Gothóni pianistina ja kapellimestarina.

Suomalaisten taiteilijoiden partnereina on Egyptin nuoren muusikko- ja laulajapolven parhaimmistoa sekä Kairon Sinfoniaorkesteri. Yhteistyö on tapahtunut kurssimuotoisena kamarimusiikin ja oopperan parissa samalla periaatteella, jolla Savonlinnan Musiikkiakatemia tarjoaa kansainvälistä opetusta. Musiikkiakatemia onkin toiminut projektissa operatiivisena tuottajana. Musiikkiakatemian mukaan pedagogien päämääränä on vaikuttaa länsimaisella taidemusiikilla yksilöiden, kansojen, uskontojen ja poliittisten ideologioiden välisen ymmärryksen kehittymiseen.

Tänä vuonna tapahtuman suojelijana on Egyptin ensimmäinen nainen, rouva Suzanne Mubarak. Toimintaa ovat tukeneet Ulkoministeriö, rahastot sekä yksityiset henkilöt.

Egyptiläiset nuoret saapuvat viime kesän tapaan heinäkuussa Savonlinnaan jatkamaan opintojaan ja konsertointia suomalaisten opettajiensa kanssa. Eräät heistä ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa Egyptin musiikkielämässä.

Savonlinnan musiikkiakatemia korostaa hankkeen kulttuuripoliittista merkitystä. Taidemusiikki on usein avannut eri kulttuurien välisiä yhteyksiä myös kaupan alueella: esimerkkinä Ralf Gothónin ystäviensä kanssa järjestämä ”Kielletyn kaupungin musiikkijuhlat” Pekingissä 1996–98, jonka yhteydessä eräät suomalaiset yhtiöt solmivat tärkeitä kauppasuhteita.

Vastaavanlaista kulttuurivaihtoa on suunnitteilla saman työryhmän toimesta myös Turkin, Slovenian sekä muiden arabivaltioiden kanssa.

Konsertit:

24.5. Sinfoniakonsertti
Cairo Symphony Orchestra, johtajana Ralf Gothoni, solistina Arto Noras (sello)
Dvorak: Sellokonsertto, Sibelius: Sinfonia no.1

25.5. Kamarimuusikin konsertti
Mozart: Klarinettikvintetto ja Mozart: Kvintetto kahdelle viululle, kahdelle alttoviululle ja sellolle, g-molli KV 516
Teemu Kupiainen (alttoviulu) & Mohamed Hamdy (klarinetti)
yhdessä nuorten egyptiläisten soittajien kanssa

26.5. Opperagaala
Cairo Operan laulajat
Oopperaohjaaja Eija Tolpo pianisti Jari Hiekkapellon kanssa

Comments are closed.

Post Navigation