Amfion pro musica classica

Klaus Mäkelä Pariisin orkesterin musiikilliseksi johtajaksi

Klaus Mäkelä. Kuva © Heikki Tuuli.

Klaus Mäkelä. Kuva © Heikki Tuuli.

Suomalaiskapellimestari Klaus Mäkelä (s. 1996) on nimitetty Pariisin orkesterin (per. 1967) musiikilliseksi johtajaksi. Hän aloittaa viisivuotiskautensa syksyllä 2022 ja on tehtävässä ensimmäinen suomalainen.

Kuluvana kesänä hän johtaa orkesteria Pariisin filharmonian ensimmäisessä konsertissa koronaviruspandemian aiheuttaman tauon jälkeen 9. heinäkuuta. Orkesterin taiteellisen neuvonantajana Mäkelä aloittaa jo tämän vuoden syyskuussa.

Mäkelä seuraa brittikapellimestari Daniel Hardingia (2016-19, jota edelsi virolainen Paavo Järvi 2010-16). Le Figaron mukaan tehtävään harkittiin myös espanjalaista Pablo Heras-Casadoa, ranskalaista François-Xavier Rothia, venäläistä Tugan Sohievia ja yhdysvaltalaista Karina Canellakisia. Mäkelä kuitenkin voitti orkesterin puolelleen yhden ainoan konsertin perusteella.

Mäkelän kansainvälinen ura on edennyt viime vuosina nopeassa tahdissa. Elokuussa hän aloittaa Oslon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena neuvonantajana. Mäkelä on myös Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailija, Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja ja Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri.

(STT/AFP/HS)

Vastaa

Post Navigation