Amfion pro musica classica

Cyprien Katsaris juhlistaa Mäntän Musiikkijuhlien kymmenettä vuotta

Kymmenennet Mäntän Musiikkijuhlat marssittaa lavalle nimekkään joukon koti- ja ulkomaalaisia pianisteja. Kesän tähtivieraana on ranskalais-kyproslainen pianolegenda Cyprien Katsaris.

Nuorinta pianistisukupolvea edustavat avajaiskonsertissa 14-vuotiaat Visa Sippola ja Johannes Piirto sekä 18-vuotiaat Väinö Jalkanen ja Roope Gröndahl. Muita festivaalin suomalaispianisteja ovat mm. Antti Siirala, Henri Sigfridsson, Valeria Resjan, Sonja Fräki, Antti Hotti, Marko Mustonen ja Risto-Matti Marin. Ulkomaalaisia nuoria tähtipianisteja ovat israelilainen Ran Dank, japanilainen Norie Takahashi ja venäläinen Igor Levit. Juhlien kamarimusiikkiosuudesta vastaavat suomalainen Meta4 ja saksalainen Fauré-kvartetti. Klassinen vaihtaa vapaalle maailmankuulun musiikillisen huumoriduon Igudesman & Joon seurassa.

Pianisti Niklas Pokin kokoamassa ohjelmistossa Mäntän Musiikkijuhlat palaa alkuvuosiensa tunnelmiin estottoman virtuoosipianismin ja romantiikan harvinaisuuksien pariin. Teemana on konserttietydin kunnianpalautus – ohjelmistossa on harvinaisuuksia mm. Moschelesiltä, Henseltiltä, Ljapunovilta, Smetanalta ja Thalbergiltä. Lisäksi kuullaan historian haastavimpia etydikokonaisuuksia, esim. Chopinin etydit op. 25 Ran Dankin soittamana, Lisztin Transsendenttiset etydit Henri Sigfridssonin soittamana ja Rahmaninovin etydit Igor Levitin soittamana.

Mäntän Musiikkijuhlien historian sadannessa konsertissa torstaina 27.6. esitetään kohokohtia aikaisemmilta juhlilta yhdeksän pianistin voimin. Juhlien päätöskonsertissa esitetään Lisztin Hexameron. Kuuden pianistin pianoshowssa Lisztin osuudet soittaa Henri Sigfridsson. Kuusipäiväisen, yhdentoista klassisen konsertin ja usean oheistapahtuman mittainen festivaali on pianistimäärältään tähänastisista Mäntän Musiikkijuhlista suurin. Musiikkijuhlien konserttipaikat ovat Mäntän Klubi ja Mäntän kirkko.

Comments are closed.

Post Navigation