Amfion pro musica classica

André de Ridder Musica nova Helsingin taiteelliseksi johtajaksi

kuva © Marco Borggreve

kuva © Marco Borggreve

Kapellimestari André de Ridder on valittu Musica nova Helsingin taiteelliseksi johtajaksi. Festivaali järjestetään seuraavan kerran helmikuussa 2017. De Ridderin sopimus kattaa vuosien 2017 ja 2019 festivaalit.

Saksalainen André de Ridder (s. 1971) on kansainvälisesti profiloitunut idearikas nykymusiikin esittäjä, joka on uudelleenmäärittänyt nykymusiikkia eri tyylilajien kautta olipa kyseessä sinfoninen musiikki, pop, jazz, elektromusiikki, tai viime aikaisen afrikkalaisten muusikkojen kanssa tehdyn projektin osalta, minimalismi.

De Ridderin säännöllisinä yhteiskumppaneina ovat olleet nykymusiikin huippuyhtyeet kuten London Sinfonietta, Kölnin Ensemble Musikfabrik sekä de Ridderin oma stargaze kollektiivi, jonka kanssa hän on esiintynyt mm. Lontoon Barbicanissa ja Ruhrtriennale-festivaalilla. De Ridder esiintyy säännöllisesti kansainvälisillä festivaaleilla kuten esimerkiksi BBC Promsilla, Holland Festivalilla sekä Sydney Festivalilla. Saksalaiselle Haldern Pop Festivalille de Ridder on luonut nykymusiikkiohjelman, joka tavoittaa uutta nuorta yleisöä rock- ja pop-tapahtuman puitteissa.

André de Ridder on viime aikoina esiintynyt Chicagon sinfoniaorkesterin kanssa, debytoinut Orchestre de Paris’n kanssa ja kuratoinut ja esittänyt kolme konserttia Melbournen sinfoniaorkesterin Metropolis New Music Festivalilla. Ensi kaudella hän esittäytyy New York Philharmonicin uuden musiikin sarjassa sekä Royal Concertgebouw -orkesterin kanssa. Suomessa de Ridder on johtanut Tapiola Sinfoniettaa ja viimeisimpänä tänä keväänä Kaija Saariahon Émilie-oopperan esitykset Suomen Kansallisoopperassa.

De Ridder kertoo nimityksestään: ”Olen innostunut ja hyvin otettu mahdollisuudesta työskennellä tämän upean festivaalin ja huikean taitavan ja monipuolisen suomalaisen musiikkikentän kanssa. Odotan innolla työskentelyä Musica nova Helsingin parissa, tavoitteena rakentaa nykymusiikkia juhlistava ohjelma sen kaikkine muotoineen ja ilmaisutapoineen.”

Topi Lehtipuu kertoo festivaalin pääjärjestäjien puolesta: ”Olemme hyvin iloisia saadessamme André de Ridderin kaltaisen inspiroituneen ajattelijan ja taiteellisen innovaattorin Musica nova Helsingin taiteelliseksi johtajaksi. Odotan Andrén vievän näkemyksillään festivaalin aivan uudelle tasolle.”

Musica nova Helsinki kuuluu Euroopan merkittävimpiin nykymusiikin tapahtumiin. Joka toinen vuosi järjestettävä festivaali esittelee kiinnostavinta kotimaista ja kansainvälistä uutta musiikkia. Musica nova Helsinki on perustettu 1981. Vuoteen 1998 saakka se järjestettiin joka toinen vuosi. Sen jälkeen siitä tuli jokavuotinen tapahtuma. Vuoden 2007 jälkeen Musica nova Helsinkiä on järjestetty jälleen biennaalina. Festivaalin pääjärjestäjinä toimivat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri ja Yleisradio sekä vuodesta 2015 alkaen Suomen Kansallisooppera ja Tapiola Sinfonietta. Sibelius-Akatemia toimi pääjärjestäjänä vuoteen 2015 saakka ja osallistuu jatkossa ohjelmanjärjestäjänä. Muutoksen taustalla on yliopistouudistus.

www.musicanova.fi

Vastaa

Post Navigation