Amfion pro musica classica

Väriä syksyyn Kansallisoopperan koululaisprojektista

Kansallisoopperan Alminsalissa kantaesitetään ylihuomenna Atso Almilan säveltämä koululaisooppera Auringonkukat, joka kertoo taidemaalari Vincent van Goghin elämästä. Sen esittävät 50 espoolaista 5.–6.-luokkalaista Tuomarilan koulusta sekä ammattilaislaulajat Tero Harjunniemi, Olli Tuovinen ja Anu Hostikka. Orkesterina ja musiikin johtajana toimii pianisti Kari Hänninen. Syys- ja kevätlukukauden aikana uutuusoopperaa esittää myös 18 muuta koulua eri puolilla Suomea.

Kansallisooppera on tehnyt arvokasta yleisökasvatustyötä tuottamalla koululaisoopperoita jo lähes 10 vuoden ajan. Aiemmin tuotettujen Herman Rechbergerin Noitasapatin sekä Markus Fageruddin Kerjäläisten ja Sotajoulukuun esityksissä on ollut mukana jo 7600 koululaista.

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa ryhmä oppilaita perehtyy opettajan johdolla teoksen musiikkiin ja aiheeseen, ja muusikot käyvät koululla osallistumassa työskentelyyn. Esityspäivän aikana ooppera harjoitellaan muusikkojen johdolla valmiiksi ja esitetään vanhemmille ja koulutovereille.

Tärkeä osa koululaisoopperan valmistelua on kokonaisvaltainen perehtyminen aihepiiriin eri oppiaineiden kautta. Auringonkukkien valmisteluvaiheessa on tutustuttu taidehistorian lisäksi muun muassa värien maailmaan (kuvaamataito), valoon ja aurinkoon (luonnontieteet) sekä oopperan tapahtuma- aikaan (historia),  mielenterveyden vaalimiseen liittyviä teemoja unohtamatta.

Vastaa

Post Navigation